Gå til sidens hovedinnhold

Stråling og virus: Det er viktig å være føre var, men da må vi også høre på hva fagfolk sier

Vi vet at kraftig elektromagnetisk stråling er farlig. For eksempel er det farlig å oppholde seg rett foran en radar eller inne i en mikrobølgeovn.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi må passe oss for unødig kraftig stråling. Dette gjelder all elektromagnetisk stråling enten det er radiobølger, mikrobølger, varmestråling, lys, UV-stråler, røntgen eller gammastråling. Vi vil alltid ha en svak naturlig bakgrunnsstråling i alle de nevnte frekvensområdene. Alle disse frekvensområdene har forskjellige navn, men det er i prinsippet ikke noe skarpt skille mellom dem.

Noen typer av strålingen trenger vi noe av, for eksempel varmestråling fra sola. Samtidig ville varmestrålingen fra solen på Merkurs overflate drept oss. Lys trenger vi for å kunne se og det kan være godt for psyken.

Mange forsøk og rapporter er laget gjennom årene for å vurdere farene ved elektromagnetisk stråling. For en del år siden, da mobilene normalt brukte enda mer effekt enn i dag ble temperaturen i øret målt i løpet av en 20 minutters samtale. Som referanse laget man en plastkloss (dette var før smarttelefonenes inntog) med innebygd batteri og en lastmotstand som tilsvarte mobilens effektforbruk. Temperaturen i øret steg tydelig, men referansemålingen hadde lik stigning. Dette stemte matematisk med at sendereffekten var liten i forhold til totalt effektforbruk i mobilen. Dette viste bare at mobilen også fungerer som ørevarmer, uavhengig av radiobølgen. Varmen fra mobilen bidro, men det viste seg at isolasjonen i plasten var vel så viktig (varmen fra øret slapp ikke ut fordi det lå en ørevarmer/varmeisolasjon utenfor).

Jeg har ingen legekunnskap og skal derfor ikke uttale meg om de medisinske sidene av elektromagnetisk stråling. Derimot har jeg i flere tiår jobbet med kraftelektronikk (power med flere kW). Her er unødig stråling viktig å redusere til et minimum. Utstyr som står i nærheten kan lett bli jammet. I dag har vi krav til CE merking. Når jeg begynte å jobbe i 1995 var kravene nærmest fraværende, men i dag kommer man ikke utenom og de er strengere.

Jeg vet at vi som mennesker har forskjellig tålegrense for hva vi tåler av forskjellige ting, men jeg har nok hatt mange titalls ganger av det som er normalen for det som er normalt i et liv. Spisseffektene har flere ganger vært enorme. Jeg har likevel ikke blitt plaget.

Jeg lurer likevel på hvordan du klarer å koble elektromagnetiske til resistens mot virus. At det ville komme en ny pandemi før eller helst siden har vært godt kjent siden jeg gikk på barneskolen (jeg lærte om svartedauden (byllepest) og spanskesyken). Med den befolkningsveksten og det bevegelsesmønsteret vi har vent oss til vil nye virus spre seg raskere og dermed lettere kunne mutere (nye virus muterer også raskere fordi de enda ikke har blitt optimalisert av evolusjonen).

Hvorfor skal vi ikke kunne stole på fagfolk (f. eks FHI) mens man stoler på folk som tegner bruer? Ikke alt som man ikke ikke forstår er farlig. Det er viktig å være føre var, men da må man også høre på hva fagfolk sier.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.