Kirkeveien blir stengt i perioder når dette prosjektet til 22 millioner blir gjennomført

NYE MASTER: Når Nettpartner, på oppdrag fra Skagerak Nett, setter opp de nye stålmastene mellom Stangeby og Kalvetangen, blir trafikken på Kirkeveien, Hjemsengveien og Semsveien periodevis stanset. Det skjer denne og neste uke.

NYE MASTER: Når Nettpartner, på oppdrag fra Skagerak Nett, setter opp de nye stålmastene mellom Stangeby og Kalvetangen, blir trafikken på Kirkeveien, Hjemsengveien og Semsveien periodevis stanset. Det skjer denne og neste uke. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Også trafikken på Hjemsengveien og Semsveien må regne med korte stans denne og neste uke.

DEL

Det er rett og slett elde som gjør at Skagerak Nett velger å bruke 22 millioner kroner på å skifte ut trestolpene som til nå ha båret strømforsyningen på den 3,5 kilometer lange mellom Stangeby og Kalvetangen. Opp kommer stålmaster, som både samler strømledningene bedre, og derved gir mindre elektromagnetisk stråling – og har betydelig lengre levetid.

Hele prosjektet går ut på å skifte 14 av de snart 40 år gamle trestolpene med 9 stålmaster. Det betyr også lengre strekk mellom hver mast.

Mens arbeidet pågår må bilister langs den svært trafikkerte Kirkeveien være forberedt på kortvarige stans. Det samme gjelder bilister på Hjemsengveien og Semsveien, som begge krysser Nøtterøy mellom Borgheim og Smidsrødveien.

LES OGSÅ: Raser mot Borgheim-planene: – De ødelegger det vakreste med Nøtterøy

Flere stengninger daglig

– Arbeidet med mastene, og stengingen av veiene, skjer flere ganger daglig denne og neste uke. Stengingen av veiene blir kortvarige, mellom fem og ti minutter.

Det opplyser kommunikasjonsrådgiver Kjell Løyland i Skagerak Nett til tb.no.

Fordi det er umulig å forutsi nøyaktig hvilket arbeid som skjer når, kan Skagerak Nett heller ikke bestemme på forhånd nøyaktig tidspunkt for når veiene blir stengt for trafikk. Løyland opplyser at trafikken blir manuelt dirigert når det skjer.

(Saken fortsetter under bildet)

KIRKEVEIEN: Den svært trafikerte veien mot Tjøme blir periodevis stengt når ledningene skal spennes opp i de nye mastene.

KIRKEVEIEN: Den svært trafikerte veien mot Tjøme blir periodevis stengt når ledningene skal spennes opp i de nye mastene. Foto:

Mens dagens ledninger skjærer tilnærmet linjerett over jordet fra Stangeby mot Kalvetangen, gjør den nye traseen en sving mot øst. Årsaken er, ifølge kommunikasjonsrådgiveren hos Skagerak Nett, at kommunen har planer om å legge ut jordet sør for Tinghaug til bolig og næring. Format eiendom har storstilte utbyggingsplaner for jordet. Kjell Løyland forteller at det var på oppfordring fra kommunen linjetraseen ble endret.

LES OGSÅ: Da Aud så byggeplanene, ble hun sjokkert. Nå krever hun full stopp: – Dette er galskap!

Koster ekstra

– Det koster vel en del ekstra. Hvem tar regningen?

– Det er ikke uvanlig at utbygger tar den, sier Løyland, som bekrefter at bøyen gjør at prisen for de nye linjene øker. Han vet ikke med hvor mye, men peker på at svingen krever ekstra dimensjoner i noen master.

– Minske faren for strømbrudd med de nye mastene?

– Nei. Mastene står der, og de har gjort jobben godt i alle år.

De nye stålmastene har en beregnet levetid på 70 år, og er mellom 25 og 31 meter høye. På grunn av utformingen trenger de ikke å barduneres, og får dermed et mindre «fotavtrykk» enn andre master. Nettpartner gjør jobben på oppdrag fra Skagerak Nett. Strekningen rundt Borgheim blir tatt i år. Neste år fortsetter utskiftningen nord for krysset Hjemsengveien/Semsveien. På den strekningen står det allerede noen stålmaster. Disse beholder Skagerak Nett, men sørger for at de blir forsterket.

Stålmastene inngår i Skagerak Netts 132 kV regionalnett. På dette nettet skal det helst være stålmaster, mens selskapet fortsatt bruker trestolper i distribusjonsnettet. Trestolpene som nå blir overflødige er kreosotbehandlet, og dermed spesialavfall.

LES OGSÅ: Protesterer mot at matjorda på Borgheim ofres for boliger til rike pensjonister

Artikkeltags