Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Vestfold og Telemark idrettskrets er 123.526 medlemmer fordelt på 578 idrettslag. Den frivillige innsatsen som medlemmer og ildsjeler bidrar med innenfor idretten i Vestfold og Telemark utgjør ca. 2,000 årsverk og en verdiskapning tilsvarende 1,1 milliard kroner.
Idrettens oppgave er å skape idrettsglede for alle. Derfor er det avgjørende at vi får trygge og forutsigbare rammer, så både unge og gamle får muligheten til å drive idrett. I dag opplever vi en svært vanskelig situasjon på grunn av høye energipriser, der lagene våre i verste fall vil måtte stenge idrettshaller og -anlegg i vinter. Selv om politikerne heier frem idretten, må det skje mer en festtaler for å holde anleggene åpne i vinter.
Horten og omegn tennisklubb har allerede tømt tennisboblen i Sembsskogen for luft. Årsak: Høye energipriser. I tillegg til en femdobling av strømutgiftene har prisen for bioolje, som klubben bruker til oppvarming, doblet seg. Etter en tøff periode med pandemi var medlemstallene og aktiviteten for barn og unge på vei oppover. Dette kan nå gå tapt.
Regjeringen har varslet at de ikke vil foreslå endringer i strømstøtten til idrettslag. For oss betyr dette at dagens ordning blir stående, der vi får dekket 80 prosent av strømutgiftene som overskrider 70 øre per kWt. Dette er en dårligere løsning enn den gitt til husholdningene, og fører til at idrettslagene selv må betale skyhøye summer for å drive anleggene sine.
LES OGSÅ: Spørsmålet om skilsmisse avgjøres før jul: – Nå må alle fakta på bordet
Kan ikke velge
Vi kan ikke velge selv når vi trenger strøm. Der hjemme kan man skru på vaskemaskinen på gitte tidspunkt, mens vi må holde varmen på og isen kald i våre haller på ettermiddagen og kvelden når mammaer og pappaer er ferdige på jobb. Det er på disse tidene strømprisene også er på sitt høyeste, noe som gjør at vi for eksempel i starten av september snakker om reelle priser på over 500 øre/kWt i tiden etter kl. 16.00 på dagen. Disse prisene vil øke utover vinteren.
I 2021, før strømkrisen slo ut for fullt, investerte Runar IL over fem millioner kroner i nytt klimaanlegg i Runarhallen. Heldigvis har dette bidratt til en reduksjon i strømforbruket på over en tredjedel. Likevel har strømkostnaden vært langt høyere enn på samme tid som i fjor. Selv om idretten effektiviserer og energitilpasser seg, er situasjonen vi ser nå likevel på grensen til uhåndterlig.
Et alternativ er å sende regningen til medlemmene, men det vil selvfølgelig gå hardt ut over dem med dårligst råd. Sånn vil vi ikke at idretten skal være – den skal være for alle. Kjære politikere fra Vestfold og Telemark, dere har klappet i hendene og snakket varmt om idrett og frivillighet i festtaler. Nå må handlingen komme, så ikke idretten forvitrer.