Torsdag har lenge vært varslet som en svært kald dag på Østlandet, og det får dramatiske følger for strømprisen.

Les også: (+) Torsdag våkner du til vinter

Til tross for at strømmen handles på et felles kraftmarked i hele Norden, får sprengkulden svært ulikt utslag rundt om i landet. Mens det tradisjonelt har vært Midt-Norge som har slitt med dyrere strøm, må Østlandet i ettermiddag når folk kommer hjem fra jobb betale 125 prosent mer for strømmen enn de som bor i Midt-Norge.

1,4 kroner per kWh

Dagen sett under ett vil prisen på strøm være rundt 10 øre, pluss moms, dyrere på østlandsområdet.

Med en strømpris på 65 øre pluss moms, vil strømmen i ettermiddag koste rundt 1,4 kroner per kWh inkludert nettleie og avgifter.

Følger prisene i Sverige

Stina Johansen på kraftbørsen Nord Pool forklarer prisforskjellen med at det er Østlandet og Sverige som får lave temperature.

– For meg er det alltid viktig å i at strømprisen beregnes som i alle andre markeder ut fra tilbud og etterspørsel. Norge en del av både det nordiske og nuropeiske kraftmarkedet, og derfor er det mange faktorer som påvirker strømprisene vår, men det er to faktorer som fremfor alt påvirker kraftprisen her hjemme: Nedbør og temperatur.

– At prisene stiger torsdag henger sammen med en økning på forbrukssiden. Rundt 2/3 av strømforbruket i norske husholdninger går med til oppvarming, så etterspørselen øker med kaldt vær. Det er meldt kaldt vær på Østlandet – og vi ser også at prisene på Østlandet følger prisene i Sverige hvor det også er kaldt.

– Ikke ubegrenset kapasitet

Ifølge Statnett er årsaken til de store forskjellene i prisene kombinasjonen av kulde på Østlandet, og det faktum at det ikke er ubegrenset overføringskapasitet mellom regionene.

– Selv i en normalsituasjon er det begrenset med overføringskapasitet mellom regionene, og i tillegg har vi nå feil på én av linjene mellom øst og vest som reduserer kapasiteten ytterligere, sier kommunikasjonssjef Henrik Glette til Nettavisen.

– Hadde det vært helt ubegrenset med kapasitet, så ville prisene naturlig nok vært like i hele landet, sier han.

Eksporterer for fullt

Oversikten fra Nord Pool viser at til tross for de svært høye prisene, at Norge fortsetter å eksportere til Nederland og Danmark på maksimal kapasitet.