Som det største landet i Europa har Russland gått til angrepskrig mot nabolandet Ukraina. Dette har skapt frykt for sikkerheten i mange europeiske land og en svekkelse av stabiliteten i hele den europeiske regionen. Svaret på dette er at Europa må stå samlet.

Det geopolitiske bildet er preget av spenningen mellom Kina og USA. De senere årene er det skapt mye usikkerhet om USA vil være en stabil handelspolitisk og militær alliert på samme måte som tidligere. Europa som region har behov for i større grad å være i stand til å stå på egne ben og å være en samlet stemme i den geopolitiske utviklingen.

Situasjonen for klima- og natur i verden og Europa har lenge vært under kraftig forverring. Omfanget er nå så stort at det kan true stabiliteten for store, globale regioner. Enkeltlandene hver for seg vil være fullstendig hjelpeløse i kampen mot denne utviklingen. I Europa har det vist seg at EU er helt avgjørende i denne situasjonen.

LES OGSÅ: Trenger Norge en EU-debatt nå?

Energi

Energikrisen det siste året har vist hvor sårbare vi er. En ting er helt sikkert: hvis hvert enkelt land skal løse dette hver for seg, da vil krisen vokse til nye høyder. Fornybar energi fra vann, vind og sol kommer og går med variasjoner i været. Hvem som har mye og hvem som har lite energi vil derfor variere. Et styrket samarbeid og tilstrekkelig med strømkabler mellom land og regioner blir derfor svært viktig, ikke minst med de voldsomme regionale klimasvingningene vi når ser i Europa.

Koronapandemien viste hvor viktig det er å koordinere helseinnsatsen. Uten EUs koordinering av vaksinearbeidet, kunne store regioner (Norge inkludert) blitt rammet av sterke forsinkelser i vaksinetildeling.

LES OGSÅ: Ja, Norge trenger en ny EU-debatt!

Europabevegelsen vokser

9. mai er Europadagen. I vår region er det heldigvis ganske mange som ser betydningen av økt europeisk samarbeid. Europabevegelsen vokser i disse dager og vi har et av de største lokallagene. Vår viktigste oppgave vil være å spre informasjon om europaspørsmålet og hvor farlig det kan bli hvis vi ikke styrker samarbeidet over landegrensene i Europa.

Hvis du har sett det samme som oss, bli med i Europabevegelsen!