(Sandefjords Blad) Susannes sønn skulle på besøk til besteforeldrene i Bergen og fløy da fra Torp til Flesland med Widerøe. Før reisen gjorde Susanne nøye forberedelser for å være sikker på at sønnen skulle bli godt ivaretatt. Planen var at hennes far skulle ta imot sønnen på Flesland. Men da flyet sønnen satt i landet, fikk hun en telefon som er alle mødres mareritt.

– Jeg ventet egentlig på en telefon fra sønnen min om at alt gikk bra. I stedet var det en dame fra Widerøe som ringte meg for å spørre om telefonnummeret til min far, som skulle hente sønnen min på Flesland.

Det var VG som først omtalte saken.

Telefonsamtalen avsluttes. Men etter noen minutter ringer de opp igjen. Da kommer det fram at de ansatte har mistet sønnen til Susanne da han gikk av flyet.

– I bakgrunnen kunne jeg høre noen si «har dere funnet gutten». Da fikk jeg sjokk.

Det var kaotisk og Susanne husker ikke hvor lang tid det gikk. Men til slutt fant de Widerøe-ansatte igjen sønnen ved bagasjebåndet. Da sto han sammen med en annen voksen passasjer.

– Da kom alle følelsene. Det var helt forferdelig. Jeg gråt og var i en rar tilstand hele dagen, og egentlig neste dag også. En ting er at det gikk bra, og takk gud for det. Men her har jeg lagt et barn i hendene på andre voksne og stolt på at det kom til å gå bra.

Da han reiste fra Torp, hadde sønnen på et skilt hvor det sto «Reiser alene». Dette skiltet var ikke på da han ble funnet ved bagasjebåndet.

– Jeg var med ham på Torp helt til flyet gikk, og da hadde han på skiltet. Men han var det eneste barnet på det flyet som reiste alene. Så jeg tenker at noen burde ha fått med seg dette, uansett om skiltet var på eller ikke. Dette burde blitt oppdaget.


Flyselskap legger seg flat

Kommunikasjonsrådgiver i Widerøe, Linda Lindegaard Carlsen, beklager hendelsen og sier det aldri skulle skjedd. På spørsmål om hvordan dette skjedde, sier hun at det var en menneskelig svikt ved overlevering mellom flypersonell og bakkepersonell da flyet ankom Bergen.

– Barnet fikk beskjed om å vente til øvrige passasjerer hadde gått ut, men har her tatt av skiltet sitt og gått ut av flyet med øvrige passasjerer uten at dette ble oppfattet av de som jobbet om bord. På den måten har gutten gått forbi bakkerepresentanten som sto klar for å hente ham. Bakkerepresentanten registrerte flere familier med barn som gikk av flyet, men ingen av barna med skilt rundt halsen, slik barn som reiser alene har.

– Det er viktig å understreke det er vårt ansvar å påse at han har på seg skiltet, og det er også vårt ansvar å påse at han ikke går ut med øvrige passasjerer.

Lindegaard Carlsen sier Widerøe nå gjennomgår hendelsesforløpet for å få klarlagt hvordan dette kunne skje. Hun sier også det de vil vurdere å gjøre om på rutiner, for å forhindre lignende hendelser.

Susannes sønn reiste hjem til Sandefjord på mandag. På forhånd lovet Lindegaard Carlsen at gutten kom til å bli ekstra godt passet på på hjemreisen.

– Vi kan forsikre om at han er i gode hender og vil bli godt ivaretatt hele veien hjem til mor. Så håper vi å kunne gjenoppbygge tilliten fra mor, som vi med rette mistet her, sier Lindegaard Carlsen.

Håper det ikke har påvirket mestringsfølelsen

Susanne sier at hun oppfatter at Widerøe har et genuint ønske om å rydde opp etter seg og at de har vært imøtekommende. Nå, før hun skal hente sønnen på Torp, sier hun at håpet er at hendelsen ikke har påvirket sønnen. Hun sier at han var litt annerledes da hun pratet med ham i telefonen på fredag.

– Det er vanskelig å si om det var på grunn av denne hendelsen. Men han er hvert fall bedre nå. Jeg forberedte ham veldig på turen, og han ville dette. Jeg håper bare ikke mestringsfølelsen han har hatt rundt det å fly alene har blitt påvirket, forteller Susanne.

Les også

Sexolog Hilde-Gunn: – Har du noen gang spurt deg hvorfor du er monogam?