Gå til sidens hovedinnhold

Svar på utfordring fra Handeland

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Tønsberg Blad utfordrer fastlege Handeland politikere i valgkampen på hvilke tiltak vi mener må på plass for å bedre ivaretakelsen av barn og unge med funksjonshemninger og deres familier. SV svarer gjerne opp her, da dette er et område vi også har bekymringer rundt.

Les også

Denne gruppen sliter seg helt ut bare for å få hverdagen til å gå opp. Likevel møter de motstand hver gang de ber om hjelp.

Mye av det som beskrives i innlegget kan synes å handle om holdninger, kompetanse og samhandlingsutfordringer. Det kan ikke fikses med penger, men økt fokus og kompetanseheving i de nevnte instanser. Men for å få til det må det sikres tilstrekkelig med ressurser, og der kommer kommuneøkonomien inn. SV har foreslått 10 milliarder i økt overføring til kommunene, og det vil hjelpe et stykke på vei. Men det må følges opp lokalt, og mulig også øremerkede midler er nødvendig. Individuell plan skulle jo løse mye av samhandlingsvanskene, men denne bør nok evalueres når det ikke fungerer etter intensjonen. Så ønsker vi å legge Brukerstyrt assistanse inn i Folketrygden slik at ordningen ikke er sårbar for dårlig kommuneøkonomi, og blir et hjelpemiddel- ikke en helsetjeneste. Så bør alle, også barn og unge ha rett på BPA slik at de kan delta i lek og aktiviteter uten at foreldrene alltid på følge med. Deretter må kutt i pleiepengeordningen og andre tilbud igjen styrkes, altfor mange foreldre sliter seg ut med både jobb og massive omsorgsoppgaver. SV har som mål at Norge skal være universelt utformet inne 2035, da vi ser altfor ofte at mange stenges ute. Når 80 % av skolene ikke er tilgjengelig for alle så har vi en stor oppgave foran oss!

Men aller viktigst er å ha en dialog med de som kjenner denne virkeligheten, så både fagpersoner, brukerorganisasjoner, foreldre og politikere må sette seg sammen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.