Gå til sidens hovedinnhold

Svarte liv teller

Artikkelen er over 1 år gammel

Igjen har verden sett en viral video av en ubevæpnet afroamerikansk mann i USA pågrepet og drept av de samme folka som skulle beskytte ham og samfunnet.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Han het George Floyd. Han var 46 år gammel og bodde i Minneapolis i Minnesota, fordi han var på leting etter jobb. Han var far til en 6-år gammel jente, og kjæreste til ei som nå opplever dyp sorg.

25. mai 2020 ble George arrestert fordi han ville betale for sigaretter med en falsk 20-dollar seddel. George ble deretter dyttet ned med fjeset på bakken, og holdt ned av to politimenn mens en tredje så på. En fjerde hadde kneet sitt på nakken til George. Det kneet presset på Georges nakke i 8 minutter og 46 sekunder. George kunne ikke puste, og ropte, «I can’t breathe!» (Jeg får ikke puste!). De samme ordene Eric Garner skrek 11 ganger i New York City da han ble kvalt til døde av politiet i 2014, under arrestasjon for salg av sigaretter uten lisens.

George døde senere på sykehuset.

I februar i år ble Ahmaud Arbery (25) jaget og skutt av to hvite menn (en far og en sønn) i Glynn-fylke i Georgia og filmet av en tredje. Faren var tidligere politimann, og jobbet sammen med distriktsadvokaten og ble derfor ikke arrestert med en gang. I mai ble en video av skyteepisoden sluppet ut på YouTube og Twitter. Videoen gikk viralt, og to dager senere ble faren og sønnen arrestert, 74 dager etter hendelsen.

Les også

Rasisme som humor er historieløst

I mars i år ble Breonna Taylor (26) skutt åtte ganger i sin egen leilighet, og drept av undercover politi i Louisville i Kentucky. Politiet brøt seg inn i huset under en såkalt «ikke-banke arrestordre» og skjøt vilt uten hensyn. Han de skulle arrestere var allerede i varetekt. Ingen politi har blitt arrestert per dags dato.

Demonstrasjonene mot politiets drap av George begynte i Minneapolis dagen etter hans død, og nå har spredd seg over hele USA. Politimannen som hadde kneet sitt på Georges nakke, ble ikke arrestert før 29. mai, og dessverre har noen av demonstrasjonene blitt skjemmet av enda mer vold fra politiet i mange byer som for eksempel New York City og Louisville.

USAs president Trump har siden skrevet på Twitter, «When the looting starts, the shooting starts» (når plyndringen starter, starter skytingen). Hans tweet bryter Twitters regler om å forherlige vold, og nå har Trump gitt en utøvende ordre som kommer til å svekke sosiale mediers juridiske rettigheter.

Presidenten har tidligere rost hvite nasjonalister, kommet med rasistiske kommentarer, og oppfordret politiet til å «ikke være for hyggelig» overfor mistenkte. Trump har også allerede skapt et klima av ustabilitet i landet på grunn av administrasjonens dårlige håndtering av koronakrisa. Hans nyeste kommentarer og innskrenking av medias rettigheter er sett som legitimering av dårlig politiarbeid, drap, og fungerer som en hundefløyte ovenfor hvite nasjonalister og fascister.

For oss som anti-rasister og anti-imperialister, må vi erkjenne at disse drapene, og altfor mange andre, er et resultat av århundrer med undertrykkelse og utnyttelse av den afroamerikanske befolkning i USA. Det er enda et grusomt eksempel på et system og en kultur bygget på slaveri, imperialisme, ulikhet, og rasehierarki.

Vi må nå stå sammen med våre svarte brødre, søstre, og venner i USA, og over hele verden, som opplever frykt, sinne og angst på grunn av systematisk rasisme. Vi må forlange rettferdighet og kjempe mot undertrykkelse utført av myndigheter. Vi må forlange rettferdighet for George og hans familie og venner. Vi må vise solidaritet og kreve at den norske regjeringa fordømmer president Trump, og alle former for rasisme. Regjeringa må være en tydelig stemme mot politiets brutalitet mot afroamerikanere. Svarte liv teller.

Kommentarer til denne saken