Gå til sidens hovedinnhold

Synes du Greta Thunberg «går for langt», kommer du til kort

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er fremdeles januar, så vidt det er. Samma det. Vi har februar for våre føtter. Ennå er det vinter. Vi undres. Gjør du ikke det, er det to muligheter: du er svært ung, eller litt ute av observasjonsmodus. Bekymringsløs er et fremmedord når det gjelder klima. Synes du Greta Thunberg «går for langt», kommer du til kort.

Det er like greit å innstille seg på endringer. Det behøver ikke å bety at livet blir dårligere, vi må bli bedre til å rydde opp etter oss i overført betydning. Dette burde vi forstå, vi kommer jo alle av bondeslekt, mer eller mindre. Går vi langt nok bakover, er vi der gården alltid skulle overleveres i bedre skikk en vi selv fikk den. Dette er ikke vanskelig å fatte.

I overført betydning: planeten var i bedre form før. Vi har et etterslep, en jobb må gjøres. Det er ennå tid. Knapp, riktig nok. Vi får nytte tiden. Ytelser kreves. Nytelser uten omkostning går bra. Alle kan vi gjøre masse. Det bør politisk styres. Det kreves mot av politikere. Våkne velgere kommer godt med.

Hagen ligger klar til å tas i bruk, vi klør i fingrene etter å komme i gang. Da minner jeg igjen om «Det Norske Hageselskap». Er du medlem der, får du masse, det sjekker du ut på nettet. Dette sakset jeg ut fra nyhets brevet som kom nå:

Med uvanlig varmt og snøfritt vær kan det være fristende å starte med vårsjauen i hagen. Men vent, det er ingen tid å vinne. Snarere tvert imot, det er stor fare for å gjøre mer skade enn gagn. Å gå på våt, telefri jord gjør i første omgang at overflaten blir flat og sammenklistret. Men det er ikke bare overflaten som tar skade av for tidlig tråkk. Opparbeidet struktur dypt nede i jorda er skjør og klapper lett sammen.

God jordstruktur forteller om hvordan jordpartiklene ligger i forhold til hverandre og at det fins små rom mellom dem som inneholder luft. Nødvendige smårom som røttene trenger for å trives, leve og utveksle gass. Tråkker vi på våt jord, ødelegger vi jordstrukturen som er bygget opp gjennom mange år og klemmer lufta ut av den. Det er særlig leirholdig jord som tar stor skade av tråkk.

Å fjerne visne stauderester for tidlig kan dessuten gi frostskader om vi plutselig får kaldere vær. For det er særlig nå, når jorda ligger åpen, at barfrost vil kunne ta knekken på plantene våre. Da er den ekstra lille dynen, løvet fra i fjor, kanskje det som skal til for å berge planten fram til våren. Så derfor: Ta hagelivet med ro til jorda har tørket opp og blitt sterkere…og det faktisk har blitt vår. Fortsatt god vinter!

Det er så bra å lære mer om det vi brenner for. Det vi kan gjøre nå er å vaske ned terrassen. Rydde opp i hageganger. Vaske potter, så de er klare til å settes ut på balkong, terrasse, inngangsparti. Hva vet jeg jeg ? Lite om ditt bruksområde, litt mer om vedlikehold. Når vi nå først, enn så lenge, har fått den femte årstiden, forår, så får vi nytte oss av det. Det danske klimaet har for nå flyttet litt lenger nord.

Se etter Snøklokker, de er på god vei også i Vestfold. Sørvestlandet er jo alltid først ute. Der har de blomstret siden årsskiftet. Erantis er i full blomst, har jeg latt meg fortelle av ivrige vestlendinger. Selv står jeg ved et kontrollert gjørmebad. Jeg plantet løk i grønnsaksterrassen. Der flyter det, etter alt regnet. Løken har rett og slett råtnet. Det kan ikke sies mer korrekt! Jeg sparte noen for å plante i potter når det ble minusgrader. Somlete som jeg er, dro jeg det ut og toget er er gått.

Jeg fikk et råd av Tonje Berg som driver nettstedet plantmania og instagramkontoen Tulipantips. Legg løken treukers tid i kjøleskapet før de settes ut i jord i potter. Det skal altså være nok til at løken får spire prosessen videre. Spireemnet er der. Jeg skal forsøke. Alt annet ville være dumt. Det har vært nok av dumheter nå.

Først den dumme ideen med selvvanningskasser ute. Hele prosjektet må gjøres om. Det er mikro dryppvanning som er tingen. Jeg har gått kurs. Da sparer jeg 70% vann i tørre perioder. Det blir ikke spillvann, med andre ord, så planting av tulipaner i de samme kassene. Det er klart dette er sensibelt i regntunge perioder.

Det er en sannhet i ordene «En lærer så en lever». Det er bare å lære av feilene, rette opp etter evne og tenke ... Jeg gjør nettopp det .... Jeg lever! Lev litt du også, det skader ikke.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.