.Jeg setter imidlertid veldig stor pris på at Tønsbergs blad «tar igjen» slik som journalist Lars Døvle Larssen gjør som en reaksjon på kritikken i sin artikkel: «Derfor lar vi dem holde på». Alternativet ville vært den store tausheten og det er ikke noe hyggelig når man mener å ta opp vesentlige saker. Dessuten syns jeg det er greit å bli slått i hartkorn med en professor med stor faglig tyngde når gjelder forskning. Det passer meg også bra at Døvle Larssen legger forholdene til rette for noen kritiske kommentarer når det gjelder hans artikkel.

LES OGSÅ: Derfor lar vi dem holde på

Jeg har egentlig ikke kritisert Arve Gleissner Gustavsen for «fake news», men det kan tenkes at jeg ville gjort det dersom jeg hadde studert artikkelen hans mer grundig. Gleissner Gustavsen kom med samme påstand i en artikkel på tb.no. Jeg kom med en rettelse i kommentarfeltet, men likevel ble artikkelen hans trykt uendret i papiravisa. Det samme har skjedd med artikkelen til Døvle Larssen. Min retting av artikkelen i kommentarfeltet i tb.no ble ikke tatt hensyn til da innlegget ble trykt i TB.

LES OGSÅ: Nå må Tønsbergs Blad skjerpe seg

Det kan virke som om Døvle Larssen tror at jeg mener at enkelte meninger ikke skal slippe til i en lokalavis. Dette synet harmonerer lite med begynnelsen av min artikkel; «Nå må Tønsbergs Blad skjerpe seg».

Egentlig startet jeg artikkelen ved å juble jeg over mangfold av meninger, men jeg skriver videre at ikke alle påstander hører med til meninger. Løgner, iallfall de som er bevisste, er ikke meninger. Særlig ille syns jeg det er at noen lager «nye fakta» også kalt «fake news» for å forvirre folk. Jeg synes at alle publikasjoner, også lokalaviser, skal prøve å skille mellom meninger og mer tvilsomme påstander.

LES OGSÅ: Vitenskap og pseudovitenskap

Skille typer av meningsstoff

Jeg skulle ønske at Tønsbergs Blad kunne skille litt mellom hva som blir publisert som aktuelle kommentarer, innlegg og replikker, og det som er leserbrev til avisa. For flere år siden snakket jeg med en av redaktørene i avisa, og han fortalte at praktisk talt alle leserbrev kom på trykk. Det skulle svært mye til før noe ble avvist her. Jeg er svært enig i dette.

Etter min mening bør aktuelle kommentarer og lignende bli vurdert redaksjonelt før de publiseres. Dette betyr selvfølgelig ikke at redaktøren må være enig i påstandene, men at innleggene må preges av saklighet og at usannheter ikke er en viktig del av artikkelen. Jeg forstår at dette ikke er lett, men det bør iallfall være et mål.

LES OGSÅ: Klimagassen CO2 er frikjent: Gir økt matproduksjon og lavere temperatur

For å illustrere hva jeg mener tar jeg med et tenkt tilfelle: På nettet er det nå flere som argumenterer for at jorda er flat som en pannekake. Jeg skjønner ikke hvorfor folk påstår dette; kanskje er det for å få litt oppmerksomhet; kanskje er det mer forskrudde mennesker som står bak. Dersom Tønsbergs Blad skulle få tilsendt en slik artikkel, synes jeg den hører hjemme som leserbrev og ikke bli publisert som aktuell kommentar.

LES OGSÅ: Trakassering av forskere


Hvorfor alle fornavnene?

Jeg startet dette innlegget med en takk til Tønsbergs Blad for at de tar seg bryet med å svare på kritikk. Dette er flott. Men da vil jeg nevne at avisa er blitt kritisert for utstrakt bruk av bare fornavn på folk. Det ville vært fint om TB svarte på denne kritikken også.

Avisa har i tb.no noen litt mer spesielle introduksjoner eller overskrifter; trolig for å appellere til folks nysgjerrighet. Et eksempel er fra dagens nettavis; «Anne-Helle måtte nesten klype seg i armen da denne dukket opp: – Veldig». Dersom noen kaller opp artikkelen handler den om at det i år går an å plukke sopp i januar. En bedre overskrift er etter min mening: «Sopp i skogen nå i januar».

LES OGSÅ: Pseudovitenskap er juks

På meg virker det som avisa her henvender seg til svært unge lesere og jeg reagerer på at voksne mennesker blir behandlet som om de fyller seks år til høsten.

Til slutt vil jeg påpeke at jeg ikke har kompetanse til å drive en avis. Kanskje er det mye jeg ikke forstår? Men dersom Tønsbergs Blad forklarte hvorfor de gjør som de gjør, ville jeg nok bli mildere i dommen.