Gå til sidens hovedinnhold

TB mener: Hva Tønsberg trenger

Arbeidsledigheten i Tønsberg ligger nå på 4 prosent, forteller fersk statistikk fra NAV.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er noe over landsgjennomsnittet på 3,8 prosent. Landet rundt er handel, reiseliv, restauranter og utesteder blant næringene med størst ledighet. Det slår nok tungt ut i Tønsberg, der disse bransjene utgjør en svært viktig del av det lokale næringslivet. Det er også lett å tenke seg at ledighetstallene lokalt kunne sett enda styggere ut hvis det ikke var for at Tønsberg har mange offentlige arbeidsplasser.

Riktignok kunne E24.no melde at det er ventet forbruksfest de neste to årene. Folk flest har hatt et lavere forbruk i 2020, men dermed også spart opp penger, som vil få ben å gå på når samfunnet og grensene åpner opp. Dessuten er det ventet økning i samlet kjøpekraft og renten er lav. Alt dette gir grunn til optimisme i det covid-19-vaksinen nå snart rulles ut. Samtidig vil det ennå være en god stund til vi kan løsne opp på smitteverntiltakene for alvor. Og mange bedrifter har ikke stort mer å tære på av reserver. For å unngå ytterligere økning i ledigheten må regjering og storting stå klar med flere krisetiltak for å hjelpe bedrifter som sliter over den siste kneika.

At ingen må kaste inn håndkleet er nok likevel urealistisk å tro på. Selv i gode tider er det alltid bedrifter som ikke har livets rett. For en kommune som Tønsberg, som trenger flere private arbeidsplasser, er det derfor viktig både å legge til rette for gründere med gode ideer, og å bidra til at etablerte bedrifter kan fornye seg og vokse uten å flytte ut. Riktignok er pendleravstanden til nabokommunene kort, men Tønsberg kan ikke overlate til Sandefjord og Horten å skape arbeidsplasser for sin befolkning.

Kommentarer til denne saken