Gå til sidens hovedinnhold

TB mener: Hva vil de skjule?

Det er svært skuffende at representantskapet i Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) nylig bestemte at styremøtene i VIB fortsatt skal være lukket for både journalister og folk flest.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det eneste lyspunktet var at beslutningen ikke var enstemmig: Færder-ordfører Jon Sanness Andersen og Horten-ordfører Are Karlsen (begge Ap) ønsket begge åpne møter, mens Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen og Holmestrand-ordfører Elin Gran Weggesrud (begge også Ap) ønsket at møtene fortsatt skal holdes lukket for allmennheten. Med stemmelikhet to mot to ble det kjøttvekten som avgjorde: Tønsberg og Holmestrand har til sammen mer enn 50 prosent eierandel i VIB og kunne dermed trumfe sitt syn igjennom.

Vedtaket er dessverre i tråd med hva styreleder Thor Smith-Stickler gikk inn for. Han mener lukkede møter gir styret en arbeidsro som det ikke ville fått hvis det var presse til stede. Med åpne møter måtte man flyttet de reelle diskusjonene til lukkede formøter, argumenterer Smith-Stickler. Vi har ingen problemer med å se at det kan bli konsekvensen. Likevel blir styrelederens holdning feil i et demokratisk perspektiv.

VIB er etablert og eid av det lokale fellesskapet, kommunene i midtre og nordre Vestfold, for å løse en livsviktig samfunnsoppgave. Allmennheten har all mulig interesse av å vite hvor godt rustet VIB er til å forebygge brann og redde liv og verdier. Så hvorfor skal styret gjøre jobben sin bak lukkede dører?

Åpenhet i politikk og offentlig forvaltning er helt avgjørende for at vårt demokrati skal fungere. Folkestyre krever en informert befolkning. I motsatt fall må vi bare stole på at «noen» ordner opp for oss, uten at vi vet hva de egentlig holder på med. Historien har nok av dårlige eksempler på hva det kan føre til.

Kommentarer til denne saken