Gå til sidens hovedinnhold

TB mener: Vanskelig balanse

De etterlengtede vaksinene mot covid-19 er så vidt i gang med å rulles ut enkelte steder i verden, og trolig er det heller ikke mange ukene til norske myndigheter kan begynne å tilby vaksinering, i første omgang til eldre og kronisk syke.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Når de mest sårbare gruppene blant oss er vaksinert, vil det trolig åpne for en gradvis normalisering av samfunnslivet.

Dessverre kryr det allerede av konspirasjonsteorier på sosiale medier om at covid-19-vaksinene kan føre til at vårt eget genmateriale manipuleres osv. At vaksiner kan ha bivirkninger er en velkjent realitet, og for et lite mindretall har disse vært alvorlige. Samtidig har vaksiner reddet millioner av liv, og kan gjøre det også nå. Vi merker oss at ingen seriøse norske medisinske publikasjoner advarer mot vaksinene.

Uansett må vi leve med strenge smitteverntiltak en god stund til, og det er viktig at folk er lojale mot dem, ikke minst her i Tønsberg, der nye dødsfall og smittetall viser at bølge nr. 2 ennå ikke er slått ned. Vi er mange som opplever at restriksjonene tærer på humør og tålmodighet. Men et blikk til Sverige minner om hvor galt dette kan gå. Svenskene er nesten dobbelt så mange som oss, men har 20 ganger så mange døde.

Slike tilstander ønsker ingen her. Slik det er nå, kan vi her i Tønsberg handle julegaver i byen, gå på kafé og gjøre mye annet av det vi er vant til, selv om vi må tenke oss nøyere om, holde avstand og bruke munnbind. Vi ser ved selvsyn at mange er flinke, selv en lørdag i Farmandstredet. Opptrer folk lojalt og bevisst, kan vi slippe en mer dramatisk nedstengning. Da vil også flere beholde jobben på lengre sikt.

Kommentarer til denne saken