(Østlands-Posten)

Hvis du er Canal Digital-kunde, kjenner du deg trolig igjen i denne situasjonen.

Du skal spole i programmer som du spiller av gjennom ukesarkivet, eller funksjonen «Start Forfra» - funksjonen som gjør at du kan starte for eksempel Dagsrevyen fra starten av, selv om du skrur på TV-en kokken 19:21.

Systemet fungerer helt uavhengig av om du bruker digitalboksens opptaksfunksjon, skriver Nettavisen.

Har hatt en grov feil

I prinsippet har dette vært en genial funksjon, men som mange kunder har oppdaget: Hvis du begynner å spole i disse sendingene som ikke er lagret lokalt, stokker det seg skikkelig.

Spoler du frem noen minutter (gjerne forbi reklame), og stopper spolingen når du kommer frem til der du vil se, hopper sendingen gjerne flere minutter tilbake. I enkelte tilfeller kan sendingen hoppe lenger tilbake enn der du faktisk begynte å spole. Og det er helt uforutsigbart hvor langt tilbake den hopper.

Prøver du å spole fremover igjen, skjer stort sett det samme. Kanskje hopper du tilbake til samme sted, kanskje hoppes det tilbake til et annet sted.

Fikser feilen før jul

Men nå melder Telenor, som eier Canal Digital, at de har identifisert problemet.

- Feilen gjelder spoling i tjenestene Ukesarkiv og Start Forfra (4x, 16x og 64x). Når spolingen stoppes og normal avspilling startes håndteres dette unøyaktig av dekoder slik at avspillingen starter noen sekunder før stoppunktet - altså at det hopper tilbake i avspillingen. Dette problemet er større jo hurtigere man spoler, det vil si verst på 64x, sier Inge Lille-Langøy i Telenors utviklingsavdeling til Side3.

- Fiksen går ut på at dekoder justerer startpunktet for avspilling slik at det blir i henhold til der man faktisk stopper spolingen. Vi forventer en forbedring på dette i neste programvareoppdatering som er planlagt lansert november/desember i år, sier han.

Må vente på neste generasjon internett

Samtidig får Side3 bekreftet fra Telenor at den neste generasjonen med internettjenester over kabel-TV ikke ser ut til å dukke opp i år, slik det tidligere har blitt indikert.

For ganske nøyaktig et år siden skrev vi at Canal Digital regnet med år rulle ut den nye standarden DOCSIS 3.1 «om et års tid». Denne vil gi betydelig raskere internetthastigheter - spesielt når det kommer til opplasting.

- DOCSIS 3.1 er noe vi følger tett med på og evaluerer hvor og når vi kan starte opp med - både for å kunne tilby ny produkter og tjenester, men også for å kunne skalere nettet på en kostnadseffektiv måte. Teknologien er ennå ung og vår produsent av modem har ennå ikke startet serieproduksjon av DOCSIS 3.1-modem. Så fra der vi er nå og til kommersielle tjenester er det ennå ett lite stykke, sier informasjonssjef Tormod Sandstø til Side3.

Selskapet tør ikke gi noe klart svar på når den kommersielle utrullingen starter, men håper å kunne starte pilotprosjekter innen utgangen av året

Foreløpig er det raskeste produktet de tilbyr 500/50 Mbps - men det er ikke mange kunder i samme området som kan ha denne hastigheten uten at det blir betydelig reduserte hastigheter.

Det skal uansett nevnes at hvis du bruker trådløst internett hjemme, er det utfordrende å få stabile hastigheter over 250 Mbps - særlig hvis du bor i tettbygde områder.