(Østlands-Posten)

Det ringer kanskje bare ett eller to ring, og du rekker ikke å ta telefonen, med mindre du har den i hånda. Alt de ønsker seg er at du skal ringe tilbake, men det kan bli dyrt.

Da får du sannsynligvis beskjed om å holde linjen et øyeblikk, mens personen skal koble deg til den som har ringt deg.

Og sjansen for å få kontakt er lik null, for hele opplegget går trolig ut på å få ut flest mulig tid på samtalen til dette spesialnummeret til sky pris med internasjonalt tillegg, før du legger på.

Fredag kveld ringte de til og med til vakttelefonen til Østlands-Posten, som dermed trolig sto på den nummerserien datamaskinen deres har valgt å ringe denne gangen: 905 osv.

Men det ubesvarte anropet gjør mange nysgjerrig: Hvem er det som ringer meg fra utlandet?

Svindelforsøket kalles av mange for «wangiri-anrop». Selve ordet «wangiri» betyr «ring og kutt» på japansk, og kan sammenlignes med «ring på og spring»-leken fra barndommen.

LES OGSÅ: Her ble Agnar kjørt ned i gangfeltet, men bilisten stakk av: – Jeg så han ikke hadde tenkt å stoppe

– Wangiri er telefonsvindel hvor hensikten til svindlerne er å få den som ringes til å ringe tilbake. Numrene det ringes fra er ofte det som kalles høykostnummerserier i utlandet, og dermed tjener svindlerne gode penger på å bli ringt tilbake til. Dette er årsaken til at svindlerne ofte legger på før anropene rekker å bli besvart, fortalte kommunikasjonsrådgiver i Chess og Telia, Kristian Fredheim til Haugesunds Avis for en liten stund siden.

Svindlere bruker en datamaskin som kan ringe opp flere tusen numre i minuttet.

– Slike anrop er ikke farlige og gir ingen kostnader for kunder. Kostnader påløper kun hvis man ringer opp igjen til disse numrene, opplyser Fredheim om.

– Dessverre er det slik at denne svindelen fortsatt fungerer, i og med at mange ringer tilbake til disse numrene idet de ser et ubesvart anrop på sin telefon. Og så lenge noen ringer tilbake, vil svindlerne se inntjeningspotensial i å drive med denne typen svindel, legger han til.

Også Telenor advarer mot wangiri-svindel.

– Vårt råd er; ikke ring tilbake når ukjente utenlandske numre har ringt deg. Det er for øvrig en myte at det kan takseres for innkommende anrop på mobilen. Så lenge kundene befinner seg i Norge vil man aldri bli belastet for innkommende anrop, opplyser Telenor.

LES OGSÅ: Marit (71) blir nedringt av ukjente, utenlandske numre: – Det begynner å bli ekkelt (+)