Gå til sidens hovedinnhold

Menn stresser ikke med å sjekke prostata

Artikkelen er over 6 år gammel

Bartemåneden ­Movember er på hell, men har den noen effekt?

Menn i 21 land gror bart under Movember. Hensikten er søkelys på prostatakreft spesielt og menns helse generelt, foruten å skaffe penger til forskning på prostatakreft.

Er det slik at bartemåneden bidrar til at flere menn tar den lite populære prostatasjekken?

Nja og tja, skal vi tro to laoratorieoverleger.

– Ingen forskjell

– Antallet analyser hos oss hittil i november sammenlignet med samme dato i oktober, viser at det ikke er noen forskjell, sier Helle Hager, avdelingsoverlege ved sentrallaboratoriet ved Sykehuset i Vestfold (SiV).

Hun snakker om analyser av såkalte PSA-blodprøver. Forhøyede verdier på slike prøver kan skyldes prostatakreft.

– Det er viktig å presisere at analysen skal bestilles på riktig indikasjon. Økt oppmerksomhet rundt sykdommen betyr ikke nødvendigvis flere prøver, sier Hager, som opplyser at SiV-laboratoriet analyserte rundt 17.000 slike prøver i fjor. I år ligger det an til cirka like mange.

I 2012 fikk 269 Vestfold-menn påvist prostatakreft. Pasienter som utredes eller behandles for prostatasykdom, får gjerne tatt flere PSA-prøver i løpet av et år.

– Det høye antallet prøver kan også skyldes at screening utføres i større grad enn anbefalt, sier Hager. 

– Ikke bare prostatasjekk

Private Fürst laboratorium i Oslo analyserer også PSA-prøver tatt av menn i Vestfold. Overlege Johan Bjerner ønsker  av konkurransemessige hensyn ikke å gå ut med hvor mange slike prøver Fürst analyserer. Men han tror ikke på noen økning grunnet Movember.

– Det er store årstidsvariasjoner slik at vi ikke kan si at det er flere som tester seg i november enn ellers i året. Men pasienter som blir skremt av gårde til legen som følge av Movember, får ikke bare prostatasjekk. Og bra er det. Prostatakreft er én ting –  diabetes, høyt blodtrykk og overvekt er folkesykdommer. Dårlig kosthold, røyking, vektreduksjon og medisinbruk er det  viktigere å få kontroll over. Generelt går eldre menn for sjelden til legen, mener Bjerner.

PS: Movember Norge har hittil skaffet over seks millioner kroner. Innsamlingen avsluttes 9. desember klokka 23.00.

– Jo, det virker

Movember er langt fra bortkastet selv om det ikke kommer et rush av menn som vil sjekke prostata: Flere menn enn ellers bruker Kreftforeningens Kreftlinje.

– De som tror at målet med Movember er få flest mulig menn til å løpe til legen, har misforstått grundig, sier Erik Vigander, pressesjef i Kreftforeningen.

Han er derfor ikke bekymret over at antallet såkalte PSA-tester (se hovedsak) ikke øker som følge av Movember.

– Vi anbefaler ikke at alle skal ta PSA-test, men de med prostatakreft i kreft i nær ¬familie, bør rådføre seg med lege. Movember er en oppmerksomhets- og solidaritetsaksjon. Den kretser rundt prostatakreft spesielt og menns helse generelt. En god sideeffekt er dessuten at det samles inn mange millioner til forskning, påpeker Vigander.

Hører fra flere menn

Han understreker at Kreft¬foreningen klart merker ¬Movember-aksjonen:

– Kreftlinjen, som betjenes via telefon, chat og e-post, håndterer 12.000 henvendelser årlig. Normalt er 70 prosent av disse kvinner. Nå under Movember er mennene svært aktive – halvparten av henvendelsene er fra menn, sier Vigander. 

Menn tar mest kontakt via chat og mail. De spør om symptomer og ulike kreftformer, særlig testikkelkreft.

– Det er hensikten med Movember – at menn skal bli oppmerksomme på egen helse og se faresignalene. Movemberbartene skal ikke skremme folk til legebesøk, men være døråpnere for gode samtaler om menn og deres helse, understreker Vigander.

Kommentarer til denne saken