(Nettavisen) Tidligere fylkesleder i Oslo Frp, Tone Ims Larssen, er kastet ut fra Fremskrittspartiet etter å ha vært i partiet i 27 år. Ims Larssen kommer opprinnelig fra Tønsberg, og har tidligere hatt sommerjobb på Hotel Klubben.

– Jeg kan bekrefte at det stemmer at jeg er fratatt medlemskapet for seks måneder, sier Ims Larssen til Nettavisen.

Det skjer etter at hun blant annet uttalte seg til Nettavisen om intern uro i fylkespartiet i sommer. Uttalelsene har skapt kraftige reaksjoner i fylkesledelsen.

– Det er en merkbar negativ stemning i min egen bystyregruppe, der vi ved forrige valg var svært samstemte, men nå ikke snakker sammen lenger, sa Larssen til Nettavisen i intervjuet.

Vedtaket om utkastelse ble fattet på et ekstraordinært møte i fylkesstyret til Oslo Frp mandag kveld.

– Jeg synes det er veldig trist, og synes saken min sammenlignet med andre grove saker som er behandlet i Frp tidligere, er basert på et tynt og uriktig grunnlag, sier Ims Larssen.

LES OGSÅ: SV vil ha tre kvinner på topp: – Representerer en «ny giv» for partiet

Hun ble informert om utkastelsen på e-post mandag, men valgte først å lese vedtaket fra fylkesstyret onsdag.

– Handler om urent trav

I det ekstraordinære møtet i fylkesstyret var Ims Larssen eneste tema, viser sakspapirene som Nettavisen kjenner innholdet i.

Ifølge sakspapirene var det både Nettavisens intervju med Ims Larssen 30. juni, og et oppslag i Aftenposten 18. august om en mulig eksklusjon av Ims Larssen og lekkasjer til avisen, som er bakgrunnen for at fylkesstyret ville frata medlemskapet fra sin tidligere fylkesleder.

Det vises til Frps vedtekter, der det står at: «Medlemmer som gjennom sin utmelding eller offentlig handling søker å skade partiet, partiets tillitsvalgte eller folkevalgtes omdømme, anses som aktivt utmeldt».

«Om det er nødvendig vil Oslo Frp, som en konsekvens, kunne frata enkeltmedlemmer sitt medlemskap i partiet», står det i innkallingen til møtet, der altså konklusjonen ble at Ims Larssen skal kastes ut av partiet i et halvt år.

– Alt dette handler om det urene travet i nominasjonsprosessen, og jeg kan ikke se noen annen grunn til dette enn at de frykter at jeg likevel ville velge å stå på bystyrelisten, sier Ims Larssen til Nettavisen.

Ims Larssen, som nå er vara til bystyret i Oslo, har tidligere uttalt at hun ikke ønsker gjenvalg neste år.

LES OGSÅ: Frustrert over Sp i regjering

– Det er posisjoneringer

Den tidligere fylkeslederen fortalte i juni at hun følte seg skjøvet ut av bystyregruppa.

– Det har vært det jeg kaller urent trav, og det ønsker jeg ikke å være med på, sa hun, som av den grunn ikke ønsket gjenvalg neste år.

I tillegg til en dårlig stemning innad i fylkeslaget, hevdet hun at det pågikk en rå maktkamp om plassene til neste års kommunevalgliste i Oslo.

– Det er en del posisjoneringer som jeg er vitne til i nominasjonsprosessen. De som er med på dette, vet jo godt hvem de er. Partiets vedtekter sier godt at dette ikke er lov, sa hun.

Ims Larssen sier hun nå vil vurdere om hun skal anke avgjørelsen fra fylkesstyret. Ankefristen er 14 dager.

LES OGSÅ: Da Marianne fikk telefonen fra ordføreren var hun ikke i tvil: – Jeg ble litt overrasket. Det er en ære

Tybring-Gjedde: – Ingen forståelse

Den tidligere fylkeslederen i Oslo Frp har lang erfaring fra politikken, etter å ha hatt en rekke politiske verv i hovedstaden gjennom 27 år. Larssen var fylkesleder fra 2017 til 2019.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) fra Oslo reagerer på utkastelsen.

– Jeg har ingen forståelse for den beslutningen, sier Tybring-Gjedde i en kort kommentar til Nettavisen.

Da Nettavisen snakket med ham tirsdag, konstaterte han følgende:

– Det er tydelig at fylkesstyret gjør det de kan nå med å kvitte seg med folk som har bidratt i mange år.

LES OGSÅ: Full debatt da Jørn (R) ville felle Siri (Ap): – Nok er nok

Tar ikke gjenvalg

Også Oslo Frps førstekandidat ved forrige kommunevalg, Aina Stenersen, og flere andre i fylkespartiet har takket nei til gjenvalg.

Frps gruppeleder i Oslo bystyre, Camilla Wilhelmsen, er også blant de som nå takker for seg.

Oslo Frps fylkesleder, Andreas Meet-Bentzen, har så langt ikke har besvart Nettavisens gjentatte henvendelser om utkastelsen. Det har heller ikke Frps gruppeleder i Oslo bystyre, Camilla Wilhelmsen.

Nettavisen har også spurt om en kommentar til saken fra Frp-leder Sylvi Listhaug, men hennes rådgiver opplyser at saken håndteres av Oslo Frp ved fylkesleder.

LES OGSÅ: Rolf, Ruth og Øivind er bekymret: – Vi gir oss ikke