Senere samme kveld var det mange som benyttet anledningen til å besøke noen av de mange utestedene, som kunne drive som normalt nå som meterkravet også er fjernet.

For oss her i Tønsberg er dette viktig. Vi har hundrevis av arbeidsplasser knyttet til hoteller, restauranter og uteliv, og jo før de kan få hjulene ordentlig igang, jo bedre. Det samme gjelder kulturlivet, med alt av konserter, festivaler og teaterforestillinger, viktig i seg selv og viktig for å skape liv og røre i byen. Akkurat nå ser det ut til at vi kan håpe på en normal sommer i byen og på Brygga. Det betyr mye.

At vi nå kan avvikle det meste av koronarestriksjoner er selvsagt en lettelse, samtidig er det ikke grunn til å legge skjul på at de neste ukene kan bli krevende. Selv om folk gjennomgående blir mindre syke av omikron-varianten av koronaviruset enn av tidligere utgaver, er sykefraværet nå høyt på skoler og arbeidsplasser. Det blir en utfordring å holde samfunnskritiske funksjoner ordentlig igang, og det er viktig å ta hensyn til alle med underliggende sykdommer. Mange av dem er nå bekymret. Derfor er det viktig at vi fortsetter å vise ansvar - at vi holder oss hjemme og tester oss hvis vi får forkjølelsessymptomer, og at vi blir hjemme i fire dager hvis vi tester positivt uten å føle oss syke.

Det er også viktig at vi som samfunn ikke senker skuldrene helt. Det kan ikke fullstendig utelukkes at det kommer virusvarianter som er mindre harmløse enn omikron, selv om det trolig er mer sannsynlig at nye varianter blir mildere. Den kapasiteten for testing, vaksinering, forskning og informasjon som er opparbeidet gjennom snart to år med Covid-19 må opprettholdes ennå en tid. Dessuten vil det komme nye pandemier. Da må vi vise at vi har lært og har den nødvendige beredskapen og kunnskapen til å handle mest mulig proaktivt.

Deler av næringslivet vil trolig også trenge en hjelpende hånd en stund til. Mange bedrifter har klart seg meget bra, og til og med bedre under pandemien. Andre har tapt mye og vil bruke tid på å få hjulene igang. Dessuten blir denne vinteren og våren krevende, med høye strømpriser, høye drivstoffpriser, økende renter og dyrere dagligvarepriser som noen av stikkordene. Men i Vestfold har vi et næringsliv preget av stor variasjon, nytenkning og vilje til å satse. Det kommer godt med nå.