Tandberg var selv på vei til en begravelse i Tjøme kirke da han ble rammet av hjertestans like ved sitt hjem i Tjøme sentrum. Datteren Live Myhre Tandberg forteller at faren hadde lidd av Parkinsons sykdom noen år, men likevel hadde vært i forholdsvis god form, så dødsfallet kom uventet også på de nærmeste.

Roar Tandberg var født 2. juni 1941, og vokste opp på Geithus i Modum. Her sto Arbeiderpartiet sterkt, og med en far som var aktiv i fagbevegelsen fant Tandberg tidlig sitt politiske ståsted. Likevel var han ingen garvet politiker da han i 1991 ble ordfører på Tjøme. Bak seg hadde han da mange år som befal i Luftforsvaret, men det var idretten som var hans egentlige lidenskap. Som guttunge prøvde han seg på det meste – skøyter, ski, bandy, og ikke minst fotball.

– Han fortalte at han søkte seg til Tjøme og Mågerø fordi det var grei vei hjem til Geithus, der han spilte fotball den gangen, minnes Live Myhre Tandberg med et smil.

Fotballtrener

Så sent som i fjor var Tandberg med på kamper sammen med den faste gjengen av tjømlinger og sommergjester som spilte fotball hver sommer. Men det var som trener han virkelig satte spor etter seg. Bl.a. ledet han A-laget til Tjøme IF gjennom syv sesonger og førte dem fra bunnivå til toppen av 5. divisjon. Senere fulgte trenerjobber i Sandefjord Ballklubb og Flint. Tandberg var opptatt av å skape et godt miljø på lagene han ledet. For ham handlet idretten om mye mer enn det rent sportslige, og for ham var det en drømmejobb da han etter fire år i Stavern kunne komme tilbake til Mågerø som idretts- og velferdsoffiser.

Det var også engasjementet for idrett, barn og unge som bragte Roar Tandberg inn i politiske tillitsverv på slutten av 1980-tallet. Han spilte en sentral rolle i å bygge opp både baneanlegget, fotballhuset og idrettshallen på Tjøme, og da ble veien til lokalpolitikken kort. Som ordfører ble han raskt godt likt, og det på tvers av partigrensene.

– I den midtre av de tre ordførerperiodene styrte han med støtte fra Høyre, som ikke ville ta belastningen med å kaste en så populær ordfører, minnes Terje Wilhelmsen, som dekket Tjøme-politikken i en årrekke som journalist for Tønsbergs Blad.

LES OGSÅ: Karen og Aksel har fått vei, men ikke Trygve og Jan P. – Skammelig, spør du meg

Kjempet for gang- og sykkelvei

Sakene Tandberg brant for som politiker var mange. Å opprettholde Luftforsvarets stasjon på Mågerø, Tjøme Radio og losstasjonen på Hvasser var noen av dem. En viktig politisk seier, som vitnet om taktisk forståelse, var da han fikk gang- og sykkelsti fra Kjøpmannskjær til Verdens Ende inn i Veipakke Tønsberg fase I. Det gode forholdet til Nøtterøy-ordfører Svein Harding Hansen (H) og Tønsberg-ordfører Hans Kristian Hogsnes (H) spilte en viktig rolle for at dette tiltaket ble så høyt prioritert.

Lur var han også, som da han inviterte en rekke fylkespolitikere ut til Tjøme, utrustet dem med sykkel og inviterte dem med på en tur langs riksveien. Det de ikke visste var at Tandberg hadde alliert seg med en rekke lastebilsjåfører han kjente og fikk dem til å kjøre i full fart langs veien, slik at alle kunne seg hvor farlig den var for syklende og gående, ikke minst barn og unge. Det bidro sterkt til at han fikk gjennomslag for gang- og sykkelsti også i fylkestinget, fortelles det.

LES OGSÅ: Her får Roar Jonstang ordførerkjedet til nye Færder kommune

– En politisk sak han var stolt av å ha vært med på var at Tjøme ungdomsskole var en foregangsskole innen dataopplæring, en av de første skolene med fullt klassesett av PC-er og eget datarom, forteller datteren Live Myhre Tandberg.

Den største skuffelsen i Tjøme-politikken opplevde han etter sin avgang som ordfører, nemlig nedleggelsen av Hvasser skole i 2009. Det likte han svært dårlig, forteller datteren, som sto på barrikadene for å bevare nærskolen. Men Roar Tandberg lå bevisst lavt etter at han ga seg som folkevalgt. Han ville ikke være noen syvende far i huset.

Som pensjonist videreførte han likevel sitt engasjement på noen områder, bl.a. i Oslofjordens Friluftsråd og i Tanga International Competence Centre, et norsk prosjekt som jobber for å motvirke korrupsjon og fremme helse og utdanning i Tanga i Tanzania. Hele elleve besøk ble det i det afrikanske landet, der han også hadde et fadderbarn.

Roar Tandberg etterlater seg kone, to barn og tre barnebarn.