– Folk vil gå mann av huse for å se bildene hans

NYE ARBEIDER: Lars Elling viser helt nye bilder på sommerutstillingen i Galeri Gamle Ormelet. Flerer av dem er studier til store malerier.

NYE ARBEIDER: Lars Elling viser helt nye bilder på sommerutstillingen i Galeri Gamle Ormelet. Flerer av dem er studier til store malerier. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Han pleier å si nei til mindre gallerier. I sommer gjør Lars Elling et unntak.

DEL

TJØME: I hele sommer kan du se hans arbeider i Galleriet Gamle Ormelet på Tjøme.

– Det er så stas å ha Lars tilbake og se bildene hans på veggene her. Jeg er glad og stolt. Folk kommer til å gå mann av huse for å se bildene hans, tror Dorthe Endresen ved Gamle Ormelet.

Det var nettopp her Lars Elling hadde sin første separatutstilling i 2001. Siden den gangen har han blitt en suksessrik og etterspurt billedkunstner. Som Endresen poengterte på åpningen av utsilingen: Heldige er de som kjøpte bildene hans den gangen.

ÅPNET: Dorthe Endresen, sjefen ved Gamle Ormelet åpnet i helgen den 24. sommerutstillingen. – Dette har blitt en utrolig fin utstilling. Jeg er glad og stolt, sa Endresen.

ÅPNET: Dorthe Endresen, sjefen ved Gamle Ormelet åpnet i helgen den 24. sommerutstillingen. – Dette har blitt en utrolig fin utstilling. Jeg er glad og stolt, sa Endresen. Foto:

Sterke følelser

Elling har hatt utstillinger i Norge, Europa, England og USA. Han pleier å si nei til mindre gallerier, men han kunne ikke si nei til Gamle Ormelet.

– Jeg har sterke følelser for dette stedet. Jeg føler meg knyttet til Gamle Ormelet, sier Lars Elling.

I fjor presenterte Haugar Vestfold Kunstmuseum hans arbeider på en stor museumsutstilling. Sommerutstillingen på Tjøme vil vise helt nye arbeider.

– Dette er nye ting alt sammen. Mesteparten laget om natta. Jeg har nemlig fått et nytt barn, sier han.

STILLER UT: Kunstnere Melanie Hongve (til venstre), Edyta Sobieraj, Lars Elling og Monika Verde er årets utstillere på sommerutstillingen på Gamle Ormelet.

STILLER UT: Kunstnere Melanie Hongve (til venstre), Edyta Sobieraj, Lars Elling og Monika Verde er årets utstillere på sommerutstillingen på Gamle Ormelet. Foto:

Umiskjennelig signatur

Han bruker eggoljetempera som er en av de eldste malingsteknikkene.

– Jeg begynte med det fordi tubefarger var for dyre til å male de store maleriene jeg hadde lyst til å lage. Og så fortsatt jeg bare med det. Jeg oppdaget at det gir helt andre effekter og et viere repertoar. Man kan for eksempel lage flere gjennomsiktige lag, sier Elling.

Bildene hans er lette å se på, likevel blir du stående lenge for å undersøke dem nærmere. De har en gåte i seg.

– Han har en umiskjennelig signatur og åpner en verden for oss som er interessant, sier Endresen.

30 dagers karantene

Elling gir alle sine nye bilder 30 dagers karantene.

– Når jeg er ferdig med et bilde, snur jeg det mot veggen tar det fram etter 30 dager. Da er det den umiddelbare følelsen som avgjør hva jeg gjør med det. Blir jeg kald, eller får behov for å justere mye, maler jeg over det. Alt må være i flyt, sier Elling, som bygger opp bildene på samme måte som de gamle mesterne. Samtidig lar han seg inspirere villig vekk av alt som kommer.

Sysselsetter høyre hjerneandel for å få fred

Og når han har behov for det, vet han også hvordan han kan koble ut den logiske delen av hjernen for å få lov til å jobbe intuitivt i fred.

– Mens jeg maler kan jeg for eksempel hører på taler til Abraham Lincoln og 150 år gammel debatt i Kongressen om bomullspriser. Det er ikke multitasking. Jeg bare fjerner en distraksjon fra den logiske delen av hjernen som blir opptatt med det den hører, sier Elling.

Han er hovedutstiller på galleriets 24. sommerutstilling hvor etablerte kunstnere og debutanter stiller ut side om side.

Hud og hus
NYKOMMER: Kunstner Melanie Hongve har brukt gamle planker fra huset sitt på Tjøme i sine arbeider. Hun liker å bruke bygningsmaterialer som tre, betong og metal. Hongve tar kunstutdanning i Utrecht.

NYKOMMER: Kunstner Melanie Hongve har brukt gamle planker fra huset sitt på Tjøme i sine arbeider. Hun liker å bruke bygningsmaterialer som tre, betong og metal. Hongve tar kunstutdanning i Utrecht. Foto:

En av dem er Melanie Hongve. Hun studerer fine arts i Utrecht og tilbringer somrene på Tjøme hvor foreldrene bor. I sitt kunstnerskap bruker hun materialer som tre, metal og betong.

– Jeg liker å sammenligne menneskehud med hus. Jeg er opptatt av den prosessen da gamle sår gror og hus blir reparert, men man ser alltid en gammel historie bak nye lag.

UNG TALENT: Andreas Widerøe Hagen er en ung kunstner fra Trondheim som har fått mange lov for sin talent fra blant andre kunstner Håkon Bleken. 25-åringen begynte å male da han var 13 år. Han er selvlært og for tiden er han Trøndelags mestselgende kunstner.

UNG TALENT: Andreas Widerøe Hagen er en ung kunstner fra Trondheim som har fått mange lov for sin talent fra blant andre kunstner Håkon Bleken. 25-åringen begynte å male da han var 13 år. Han er selvlært og for tiden er han Trøndelags mestselgende kunstner.

Til arbeiderne hun stiller ut på Gamle Ormelet brukte hun planker fra huset sitt på Tjøme.

– Det er et veldig gammelt hus. Små deler av det får da et nytt liv. Det er personlig og har en sentimental verdi.

En annen ung og talentfull kunstner som presenterer seg på Ormelet for første gang er Andreas Widerøe Hagen.

– Han er et stort talent. En kunstner vi kan vente oss mye av i femtiden, sier Dorthe Endresen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.