Jon skulle bli hentet ved Færder – havnet i Antwerpen

Losbåten på Hvasser kunne ikke dra ut å hente los Jon Kristiansen ved Færder lørdag for en uke siden. Dermed havnet han i Antwerpen og ble borte i tre dager.

Losbåten på Hvasser kunne ikke dra ut å hente los Jon Kristiansen ved Færder lørdag for en uke siden. Dermed havnet han i Antwerpen og ble borte i tre dager. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

HVASSER: Los Jon Kristiansen skulle blitt hentet av losbåten ved Færder, men havnet i Antwerpen tre dager senere.

DEL

Jon Kristiansen vet ikke om han skal le eller gråte. Sist lørdag utførte han et rutineoppdrag som vanligvis tar halvannen time, men som denne gangen altså varte i tre dager.

– Jeg tok tankbåten «Torm Garonne» ut fra Slagentangen. Da jeg kom ut til bordingsfeltet ved Færder, var det ingen båt til å hente meg. Derfor måtte jeg bli med videre til neste havn, som i dette tilfellet var Antwerpen, sier Kristiansen, som sammen med sine kolleger i Oslofjorden ble tatt ut i streik torsdag.

Streiken har ingenting med arbeidstidskonflikten mellom Kystverket og losbåtførerne å gjøre. Den har pågått siden nyttår og var årsaken til at Kristiansen ikke ble hentet ved Færder. Det var ikke mannskaper nok på vakt til å bemanne losbåten på Hvasser. Det lyktes heller ikke Kystverket å leie en annen båt til å hente Kristiansen.

LES OGSÅ: Mange flere skip fikk seile uten los

– Galskap

Jon Kristiansen og hans kolleger begynner å bli utålmodige med situasjonen i Oslofjorden og langs resten av norskekysten når det gjelder å frakte loser til og fra skip.

– Nå må det bli slutt på denne galskapen. Ledelsen i Kystverket må snarest få på plass igjen en permanent og ikke minst sikker ordning. Det er kun flaks at det ikke har skjedd alvorlige ulykker. Vi har sett flere nestenulykker der det lett kunne gått med menneskeliv, sier Kristiansen.

Tar med pass

– Når vi skal ut på oppdrag, vet vi aldri hva slags båt som skal frakte oss til og fra skip. Det er ikke alle båter som er like godt egnet til å borde skip med. I hvert fall ikke i dårlig vær. Videre vet vi ikke om vi blir hentet i land i det hele tatt når vi er på vei ut Oslofjorden, sier han.

Losene tar derfor med både pass og tøyskift når de skal på jobb.

– Vi vet ikke hvor vi havner og hvor lenge vi blir borte, sier en oppgitt Kristiansen.

LES OGSÅ: Los ble nesten klemt mellom to båter – fryktet for livet

Løsning i sikte?

Leder ved Kystverket distriktskontor i Arendal, Svend Arild Hansen, sier at det er håp om å finne en løsning på arbeidstidskonflikten med losbåtførerne.

– Det har vært forhandlinger mellom partene for å få til dette, men disse har stoppet opp nå fordi YS/Stafo er i streik, sier Hansen.

Artikkeltags