Mange flere skip fikk seile uten los

ØKNING: Mens los Eivind Rusten og hans kolleger hadde en økning på 1,5 prosent i antall oppdrag i 2011 sammenlignet med året før, var 
økningen i antallet dispensasjoner til å seile i Oslofjorden uten los på hele 588 prosent. Her blir Rusten tatt imot av losbåtfører Lars Svindland. Hans Rikard Johansen fører båten. Foto: Per Gilding

ØKNING: Mens los Eivind Rusten og hans kolleger hadde en økning på 1,5 prosent i antall oppdrag i 2011 sammenlignet med året før, var økningen i antallet dispensasjoner til å seile i Oslofjorden uten los på hele 588 prosent. Her blir Rusten tatt imot av losbåtfører Lars Svindland. Hans Rikard Johansen fører båten. Foto: Per Gilding

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

HVASSER: Stadig flere skip får lov til å seile uten los i Oslofjorden. Fra 2010 til 2011 var økningen på hele 588 prosent.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

I 2010 fikk kun 63 skip dispensasjon til å seile i fjorden uten los om bord. I 2011 fikk 434 skip dispensasjon. Dette viser tall som Tønsbergs Blad har fått fra Kystverket.

Nye forskrifter

Losoldermann Elise Rusten, som har ansvaret for all lostrafikk i Oslofjorden, tilbakeviser på det sterkeste at tallene viser at man er blitt mindre restriktive når det gjelder å la utenlandske skip få lov til å seile uten los.

– Årsaken til den kraftige økningen i antall dispensasjoner fra losplikten er sammensatt. Blant annet skyldes det innføring av nye losforskrifter for taubåter som sleper. Rundt 30 prosent av de 434 dispensasjonene vi ga i fjor er som følge av den nye forskriften, opplyser Rusten.

Hun forteller videre at 20 prosent av dispensasjonene gjelder forhaling av skip fra en kai til en annen.

– Om bord i disse skipene er det alltid en kjent kaptein. Derfor har vi ingen betenkeligheter med å gi dispensasjoner i forbindelse med slike forhalinger, sier Rusten, som medgir at en annen årsak til at antallet dispensasjoner økte kraftig i fjor, er at man i forbindelse med avviklingen av sommertrafikken ikke hadde nok personell tilgjengelig.

LES OGSÅ: – Nå er det nærmest vill vest i Oslofjorden

Sikkerhet

– Men hele tiden er det sikkerheten er avgjørende. Foran hver dispensasjon ligger det en sikkerhetsvurdering, som resulterer i en skriftlig tilråding eller avslag, sier Rusten.

Tallene fra Kystverket viser at man fortsetter med å gi dispensasjoner fra losplikten også i 2012. Så langt i januar i år er det gitt 14 dispensasjoner mot to på samme tid i fjor. Rusten tilbakeviser at dette skyldes arbeidstidskonflikten Kystverket for tiden har med losbåtførerne.

– Ingen av dispensasjonene som er gitt i januar skyldes manglende tilbringertjeneste. Ti av de 14 dispensasjonene er gitt til små taubåter («Balder» og «Belos», som nå er innvilget generell dispensasjon i forbindelse med slep. To av dispensasjonene gjelder forhalinger i Oslo og to dispensasjoner er gitt som følge av losmangel, sier Elise Rusten.

Totalt 10.824

Det var totalt 10.824 lospliktige seilaser i Oslofjorden i 2011. Det er en økning på 5,9 prosent fra året før. Det ble utført 7.478 losinger. Det er en økning på 1,5 prosent.
Videre var det 2.912 seilaser med farledsbevis. Det er en økning på 4,3 prosent fra 2010.

Artikkeltags