Pasientgruppen som ikke blir trodd

SMERTEHELVETE: Knut Albert Pedersen fra Tjøme har levd med intense smerter i 12 år. I fjor valgte han å bli operert i USA, og hverdagen er blitt mye lettere. Norske kirurger kaller imidlertid effekten for placebo. Foto: Peder Gjersøe

SMERTEHELVETE: Knut Albert Pedersen fra Tjøme har levd med intense smerter i 12 år. I fjor valgte han å bli operert i USA, og hverdagen er blitt mye lettere. Norske kirurger kaller imidlertid effekten for placebo. Foto: Peder Gjersøe

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TJØME: Hvordan hadde du reagert dersom legen din karakteriserte smertene dine som ren innbilning?

DEL

I 12 år har Knut Albert Pedersen (58) vært plaget med store smerter i hele kroppen. Verst er det i kjeve, nakke og hodeskalle.
Styrmannen fra Tjøme ble til slutt så plaget at han måtte se seg nødt til å slutte i jobben på Kiel-ferja.

– Smertene var så intense at jeg var en fare for folk og skip, forteller han.

Hodet verket og kjeven låste seg. Han var også kraftig plaget med spasmer og konsentrasjonsvansker. Til tider kjente han også på et kraftig sinne.

– En belastning

– Jeg må ha vært til voldsom belastning for mine nærmeste. Heldigvis har de holdt ut med meg. Det er dessverre ikke alle med disse plagene som har vært like heldige som meg. Blant våre medlemmer er det altfor mange samlivsbrudd, sier Pedersen.

I april i år tok han over som leder for TMD-foreningen.
TMD er en forkortelse for Temporomandibulær dysfunksjon, og er en såkalt paraplydiagnose.

LES OGSÅ: – Du er en solskinnshistorie!

Operert i USA

I fjor bestemte tjømlingen seg for å gjennomgå en operasjon i USA.
Det ble foretatt et inngrep der meniskene i kjeveleddet ble tatt ut og replassert. Han fikk også spesiallaget en bittskinne som hjelper til med å holde kjeveleddet på plass.

– Plagene jeg føler på nå er små i forhold til før jeg dro til Washington, sier Pedersen.

Smerter i store deler av kroppen har forsvunnet helt eller delvis, og han fungerer på et helt annet nivå enn før.

– Nå er håpet å komme seg ut i jobb igjen, sier han.

Ettersom det ikke finnes noen offentlig støtteordning for behandling i utlandet, måtte han betale svimlende 250.000 kroner av egen lomme.

LES OGSÅ: Parkinsonsyke Lise (47) mistenkt for fyll og rus

– Placeboeffekt

Norske kirurger har imidlertid ingen tro på inngrepet Pedersen mottok i Washington.

– Dette er en type behandling vi ikke kan stå inne for. Effekten Pedersen kjenner på er placebo, mener avdelingsleder ved Oslo universitetssykehus, Per Skjelbred.

– Det synes jeg er drøyt av Skjelbred. Smertene var grusomme. Nå er de til å leve med. Her tar han fullstendig feil! tordner Pedersen.

I Norge fjerner man i ytterste fall meniskene i kjeveleddet dersom annen behandling, som for eksempel fysioterapi, ikke fører fram.
I de fleste land i Europa skal operasjon vurderes innen tre til seks måneder dersom konservativ behandling ikke har effekt.
Slik er imidlertid ikke reglene i Norge.

Artikkeltags