Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan du borde Kon-Tiki

Artikkelen er over 9 år gammel

TØNSBERG: Kon-Tiki-kopien ankom Tønsberg havn ved 19-tiden tirsdag kveld. Skuelystne kan få komme om bord, kjenne og lukte på balsaflåten, som har krysset Stillehavet.

– Dette kommer til å bli en kjempefin dag, sier prosjektleder Torgeir Higrass fra Krukehavn på Hvasser tirsdag formiddag. Klokken 14.00 startet flåten etappen fra Tjøme mot Tønsberg.

Får komme om bord

Flåtens ferd startet i Risør 5. august og skal seile til Oslo der storfilmen «Kon Tiki» har premiere 24. august. Dette er en kopi av flåten som Thor Heyerdahl og hans mannskap krysset Stillehavet med. Så langt har det samlet seg folk på kaia både når Kon-Tiki ankommer og reiser fra havnene under seilasen.

– Det går forbløffende bra å ta om bord et par hundre mennesker i timen uten organisering. Det er bare å komme om bord, stille spørsmål, kjenne, lukte og ta på, oppfordrer Higrass.

Denne flåten har også tidligere seilt over Stillehavet, 8.500 kilometer fra Peru til Tahiti i 2006. Higrass forteller at det er mange fedre, bestefedre og små som kommer for å se flåten på nært hold i havnene.

– Mange eldre vet veldig mye om Kon Tiki og gir leksjoner til barnebarna om bord. Vi får god hjelp til å fortelle om dette av generasjonene som har opplevd det. Det er fantastisk for oss å se. Og noen ganger er det 10-åringen som vet mer enn moren, forteller Higrass.

Kon-Tiki blir liggende i Tønsbergfjorden fram til klokken 14.00 onsdag. Ifølge Tønsbergs havnefogd Per Svennar, vil flåten ligge i området ved Oseberg kulturhus. Deretter fortsetter seilasen mot neste havn: Åsgårdstrand. Etter planen skal Kon-Tiki ankomme Åsgårdstrand klokken 19.30 onsdag. For de som har lyst på en ekstra opplevelse, er det mulig å kjøpe billett for å bli med på en etappe med flåten.

LES OGSÅ: Kon-Tiki til Tønsberg

– Flere og flere hilser

– Det som er kult er at fritidsbåter, kajakkpadlere, seilbåter og roere hele tiden hilser på oss. Nå begynner folk å vite om oss og det kommer bare flere og flere. På én etappe er det cirka hundre fritidsbåter som hilser på oss, forteller Higrass.

Kon-Tiki får hjelp til sleping av Redningsselskapet når det er vindstille, for å rekke Oslo innen premieren.

– Vi heiser seilene med en gang det er vind og seiler litt hver etappe. Men på etappen fra Kragerø til Jomfruland seilte vi hele veien, forteller Higrass.

LES OGSÅ: Heyerdahl: Kon-Tiki Museet kan bli flyttet til Larvik

Kommentarer til denne saken