Gå til sidens hovedinnhold

Tøffe tak i Tønsberg

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Anne Rygh Pedersens (Ap) første uker som ordfører i Tønsberg er ikke hvetebrødsdager: Rådmann Egil Johansen orienterer nå politikerne om at han vil kutte 22,4 millioner kroner på området «mestring og helse». Dette kommer oppå de 2 prosentene kommunestyret kuttet i kommunens drift på 2020-budsjettet. Bakgrunnen er at det ved årsskiftet ble oppdaget at de to gamle kommunene, Re og Tønsberg, til sammen brukte mer penger enn den summen man la til grunn for budsjettarbeidet høsten 2019. Og det er særlig på området «mestring og helse» at avviket er markant. Derfor blir kuttene satt inn nettopp her.

LES OGSÅ: Det var varslet kjempekutt i Nye Tønsberg – men nå viser det seg at det blir enda verre

Egil Johansen er en tydelig rådmann. Beskjeden til politikerne er at over 22 millioner kroner kan man ikke ta inn ved bare å drive smartere. Kuttene vil ramme både omfang og kvalitet på tjenestene. Det blir mindre vikarbruk, mindre overtid, strengere vurderinger av behovet for å ansette nye folk. Ved Nes sykehjem avvikles to ekstra rom, og nye stillinger uteblir. Det mest smertefulle er likevel at kommunen skal gjennomgå alle enkeltvedtak i psykisk helse, miljøarbeid, hjemmetjenester og sykehjem, med henblikk på å spare penger. Det kan ramme mange av de svakeste blant oss.

LES OGSÅ: Tønsberg tar regningen for gjeldstunge Re

Vi er enige med ordføreren, som sier til Tønsbergs Blad at mest mulig av kuttene må tas der de ikke rammer brukerne. Anne Rygh Pedersen har rett i at det ikke er mye å hente i første linje i skole og omsorg. Her lever de ansatte i en presset hverdag allerede. Vi kan ikke la hjelpe- og pleietrengende eldre, syke og folk med funksjonshemninger og -nedsettelser ta hele støyten. Tønsberg kommune har f.eks. planer om å investere 3,4 milliarder kroner i årene 2020 – 2023. Det må kunne diskuteres om noen av investeringene kan utsettes.

LES OGSÅ: Ingen høring om eiendomsskatt i Færder: – Det er kun utredning

SV og Rødt vil trolig gjenta sitt krav om eiendomsskatt. Også ordføreren åpner nå for å diskutere eiendomsskatt foran neste valg om kommunens økonomi forblir vanskelig. Det bør hun la være. Eiendomsskatt kan nok ha en kortvarig effekt, men hvis man ikke har klare retningslinjer for hva den skal og ikke skal brukes til, blir økonomien like stram igjen samtidig som man skyver en ekstraregning over på innbyggerne. Dessuten er det ikke alltid sammenheng mellom folks inntekt og verdien av boligen deres. I verste fall kan eiendomsskatt tvinge folk til å selge huset. Det er i hvert fall ikke sosialt.

Kommentarer til denne saken