Krisetegnene står i kø for tiden: Stadig flere korona-smittede, stadig flere i karantene, stengte skoler, stengte barnehager, idrett, kulturliv og sosialt liv satt på vent og et stort antall arbeidsplasser truet som følge av at omsetningen stuper.

Samtidig kan vi ikke la være å bli imponert over hvordan folk flest og mange bedrifter gjør det beste ut av situasjonen. Så også i vårt eget lokalsamfunn.

Ta f.eks. lærer Are Fevang på Ramnes skole, også kjent fra bandet Ila Auto, som har laget sin egen musikalske hyllest til kolleger og elever for måten de jobber seg gjennom en vanskelig tid på. Eller familiefaren Erik Tollan på Tolvsrød som har kjørt to aktivitetskvelder for datteren Marie og vennene hennes for å sørge for at de kan holde kontakten og ikke bli ensomme når de må sitte hjemme hver for seg. Måten å gjøre det på ble appen Teams.

Men det er ikke bare barn som har behov for sosial kontakt og lyspunkter i en litt grå hverdag. I Ramberg terrasse går beboerne ut på balkongene sine hver kveld kl. 18 og synger Jahn Teigen-klassikeren «Optimist» av full hals. Et enkelt tiltak, men bare tenk hvilken verdi det har at alle i Ramberg terrasse ser hverandre en gang hver dag. Det ligger en trygghet i det som man ikke skal kimse av i disse tider.

Viljen til å hjelpe er også helt enestående. Facebook-gruppen «Tønsberg hjelper» har nesten 5.000 medlemmer, og her kan folk som er i knipe på grunn av korona-krisen be om en håndsrekning fra andre. Et raskt scroll viser at folk stiller opp med alt fra hundelufting via handling til hjelp med flyttelass.

Samtidig er det viktig å holde hodet kaldt og sørge for å overholde myndighetenes råd når det gjelder kontakt med andre mennesker, ikke minst eldre og andre grupper som er spesielt sårbare for koronasmitten.

Næringslivet er hardt rammet av koronakrisen, men desto gledeligere er det å se at også flere bedrifter samarbeider seg imellom: F.eks. får With Bakeri og Steike Ta Surdeigsbakeri nå lov til å selge brødet sitt via en del Meny-butikker i området. Ingen av dem legger skjul på at dette langt på vei er redningen i en tid hvor det ellers er vanskelig å få omsatt produktene. Spar på Føynland gir på lignende vis en hjelpende hånd til cateringfirmaet Herr & Fru.

Disse kjøpmennene har forstått at de ikke er tjent med at andre går over ende. Jo flere arbeidsplasser som kommer helskinnet gjennom krisen, jo raskere vil hjulene komme i gang igjen når vi en dag er tilbake til det normale.