Her kan du glede et barn som gruer seg til jul

ENSOMT JULETRE OG ENGASJERTE DAMER: Her, under dette juletreet, kan du levere gaver som gleder små og store på julaften.

ENSOMT JULETRE OG ENGASJERTE DAMER: Her, under dette juletreet, kan du levere gaver som gleder små og store på julaften. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

For femte året står et «ensomt juletre» i resepsjonen på Quality Hotell Oseberg. Her kan Tønsbergs befolkning donere julegaver til vanskeligstilte familier i Vestfold.

DEL

– Dette blir alltid positivt mottatt. Både av gjester, ansatte og lokalbefolkningen. I fjor fikk vi inn 3.500 gaver bare her på hotellet og på Klubben, sier Eli Astrup ved Quality Hotell Oseberg.

Hun forteller at det hver lørdag i desember fra klokka 11 til 13 vil være julemusikk, saft, gløgg og pepperkaker på hotellet til rause nisser.

– Dette er en fin anledning til å la barna finne en gave som kan passe til andre barn, pakke inn, legge under treet og kjenne på gleden ved å gi.

Astrup oppfordrer skoler og barnehager til å ta kontakt med hotellet eller Klubben dersom de planlegger å levere gaver.

– Vi skal forsøke å ordne julestemning for dem som kommer og leverer gaver, også utenom lørdagene, sier hun.

LES OGSÅ: (+) Dømt i tingretten: Starter aksjeselskaper og gir blaffen i lover og regler

Et varmt lokalsamfunn

– Jula er en fin tid for de fleste av oss, men for noen er det dessverre den vanskeligste. Ensomheten blir enda sterkere, og det økonomiske presset kan være uutholdelig. Under TV-aksjonen denne høsten viste Tønsbergs befolkning at vi bryr oss om lokalmiljøet, sier informasjonssjef i Tønsberg kommune, Jan Petter Bergan.

Bare i Vestfold er det 5.000 barn som lever under fattigdomsgrensen. Nå håper Bergan at befolkningen også vil vise varme, omsorg og giverglede overfor disse i førjulstiden.

– «Ensomt juletre» er et samarbeid mellom Tønsberg kommune, Færder kommune, Tønsberg Sentrum, incestsenteret, krisesenteret, Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen, Røde Kors, Rotary, Quality Hotel Klubben og Pulserende Kystperle. Både privatpersoner, skoler, barnehager og næringsliv er velkomne til å gi, sier Bergan.

– Vi oppfordrer til å merke gavene med kjønn og alder. I tillegg håper vi folk kan tenke på hvem som får disse gavene. Sannsynligvis er det noen som virkelig fortjener og ønsker seg noe splitter nytt, oppfordrer Bergan.

Takknemlige

– Folk skulle bare visst hvor mye takknemlighet det er der ute. De som får disse gavene uttrykker enorm glede. Mange får kanskje splitter nye ting for første gang i hele sitt liv, forteller Heidi Tanum, daglig leder ved krisesenteret i Tønsberg.

Hun forteller at de hver jul røres av givergleden til Tønsbergs befolkning. Også i år håper de å kunne glede barn og unge med julegaver og julestemning, tross en vanskelig situasjon.

Krisesenteret er ikke et sted man har lyst til å være. Det kan være vanskelig både for barn og voksne, forklarer Tanum, og forteller at mange har måtte bryte med familiemedlemmer for å leve et tryggere liv.

– Flere av dem som er hos oss har kanskje ingen igjen å få julegaver fra.

LES OGSÅ: (+) Forsvarsbygg vil selge Håøya: Dette kan bli skjærgårdens nye hytteparadis

Fattigdom i skjul

Linda Nordvei Saltnes, kroppsleder i Frelsesarmeen, bekrefter at mange i Vestfold sliter med å få endene til å møtes når det nærmer seg jul.

– Hver jul hjelper vi mellom 200 og 300 familier med alt fra julegaver til julemat, forteller hun.

Saltnes ønsker spesielt at barn og unge skal få muligheten til å være med venner på kinotur eller shopping på et kjøpesenter. Hun oppfordrer derfor til å vippse en liten pengegave, slik at de kan glede barn og unge med gavekort til jul.

– Mange havner på utsiden av det sosiale livet fordi de lever i familier med dårlig råd. Da kan den aller beste gaven være for eksempel et gavekort på kino, slik at de kan føle seg normale og få lov til å være med på ting som vennene deres kanskje tar som en selvfølge, sier hun.

Artikkeltags