Gå til sidens hovedinnhold

Tønsberg – Norges viktigste matproduserende kommune

Det er svært gledelig at administrasjonen i Nortura har planer om å investere og modernisere Ås-anlegget her i Tønsberg.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nortura ønsker nå å ruste opp næringsmiddelindustrien med 1,1- til 1,4 mrd kroner. Hele 700 millioner kan investeres her i Tønsberg. Nortura Tønsberg er allerede i dag landets desidert største pølseprodusent, og det planlegges at all pølseproduksjon skal samles her i Tønsberg. Nortura produserer allerede i dag all leverpostei her i Tønsberg. Planene innebærer også at Nortura Tønsberg blir landets største svineslakteri.

For Tønsberg kommune er dette svært gledelig. Det har lenge vært kjent at Nortura vil omstruktureres, og mandag 22. juni ble planen offentliggjort. Denne satsingen vil sikre og øke antallet av sårt tiltrengte industriarbeidsplasser her i Tønsberg.

LES OGSÅ: Varsler milliongebyr til tre Tønsberg-bedrifter

Nortura ønsker å produsere trygg, bærekraftig kvalitetsmat basert på norske ressurser. Dette er helt i tråd med vårt ønske om at Tønsberg skal bli landets viktigste matproduserende kommune. Jordbruket i Vestfold produserer allerede i dag en betydelig mengde med åkerbønner og oljefrø til fôrindustrien. Disse proteinråvarene erstatter i stor grad importert soyamel fra Brasil.

LES OGSÅ: Trond og Christian er fullstendig frikjent etter Basa-brannen: – Dette gikk på helsa løs


Miljømål

Samvirkeorganisasjonsbedriften har også ambisjoner om å gjøre alle sine anlegg 100 prosent fossilfrie, kutte 80 prosent av utslipp fra transport og redusere matsvinnet med 60 prosent innen 2030.

Norge er et høykostland, og norsk kostnadsnivå er langt på vei basert på norsk lønnsnivå. Det er derfor svært viktig at forbrukeren ser denne sammenhengen ved i større grad å velge og etterspørre norske matvarer. Nortura praktiserer ordna lønns- og arbeidsforhold, og bygger næringsmiddelindustriens kompetanse gjennom utstakt bruk av lærlingeordningen. Koronasituasjonen og følgene av denne gjør det nå ekstra viktig å sikre norske industriarbeidsplasser.

Kommentarer til denne saken