Mann voldtok kona en rekke ganger - dømt til fire års fengsel

STRAFFERABATT: Tønsberg tingrett gir en Tønsberg-mann i 30-årene to års strafferabatt etter at han tilsto gjentatte tilfeller av voldtekt mot sin daværende kone og erkjente straffskyld.

STRAFFERABATT: Tønsberg tingrett gir en Tønsberg-mann i 30-årene to års strafferabatt etter at han tilsto gjentatte tilfeller av voldtekt mot sin daværende kone og erkjente straffskyld. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Helt uten hensyn til at kona var neddopet av medisiner eller sov, tvang Tønsberg-mannen i 30-årene seg til minst ti samleier med henne.

DEL

Tønsberg tingrett fastsatte nylig straffen til fire års fengsel for de mange sovevoldtektene. I politiavhør tilsto mannen at han minst ti ganger hadde forgrepet seg på kona, men erkjente at det kunne ha vært flere ganger. Voldtektene fant sted over en periode på sju år.

Kona, som er noen år yngre, har forklart at hun så mange som 60 til 65 ganger våknet under overgrepet, eller at hun og merket at mannen hadde voldtatt henne da hun våknet. Kvinnen førte dagbok, og der hadde hun også notert når hun ble voldtatt.

LES OGSÅ: Mann i 30-årene dømt til tre års fengsel for overgrep mot egen datter (+)

Opplevde overgrepene som dagligdags

I retten beskrev hun overgrepene nærmest som noe som var dagligdags. Fordi hun var usikker på om voldtektene var straffbare fordi de fant sted innen ekteskapet ventet hun med å anmelde mannen.

Retten legger stor vekt på at Tønsberg-mannen både har tilstått gjerningene, og at han overfor politiet erkjente at det hadde skjedd mange ganger. Retten konstaterer at det kanskje ikke ville blitt noen sak uten denne tilståelsen. Mannen erkjente også straffskyld. Det ga ham en betydelig strafferabatt.

LES OGSÅ: Tønsbergmann dømt til fire års fengsel for voldtekter av to bevisstløse (+)

Møttes i religiøs forsamling

Paret møttes i for drøyt ti år siden under en samling for medlemmer av deres menighet. Tre år senere var de gift, og paret fikk etter hvert flere barn.

Kvinnen har vært mye syk, både fysisk og psykisk. Retten konstaterer at lidelsene blant annet skyldes at hun som barn ble utsatt for seksuelle overgrep, noe mannen hennes var klar over. Det i seg selv er straffskjerpende, konstaterer dommerne.

I fjor høst anmeldte hun mannen sin for sovevoldtektene. Samtidig anmeldte hun ham for vold både mot seg selv og barna. Politiet siktet ham for begge deler. Like før jul i fjor ble mannen avhørt. Han tilsto sovevoldtektene, men benektet vold mot kona og barna. Politiet frafalt da voldssiktelsen.

En periode hadde han besøksforbud, og kvinnen har forsøkt å få politiet til å opprettholde dette. Det ble avslått. Da gikk hun til retten med en bønn om at dommerne ville sørge for at barna skulle slippe å treffe mannen som hadde voldtatt henne så mange ganger, men ble ikke hørt.

Ikke mulig å bevise

Tønsberg tingrett skriver i dommen at det ikke er mulig å bevise utover enhver rimelig tvil at mannen hadde voldtatt kona si mer enn ti ganger. Retten legger hans egen tilståelse av antallet og straffskyld til grunn.

Samtidig peker retten på at mannen tvang seg til samleie til tross for at kona sov eller var ute av stand til å motsette seg voldtekten på grunn av medisinbruk. Mannen handlet også forsettlig, konkluderer dommerne.

Minstestraffen er tre års fengsel, mens loven sier at normalstraffen for voldtekt skal være fire år med mindre det foreligger særlig skjerpende eller formildende omstendigheter.

LES OGSÅ: Kvinne (20) anmeldte voldtekt ved barnehage (+)

Straffskjerpende at hun sov

Retten mener det er skjerpende omstendigheter i saken, ikke minst antallet voldtekter og at de fant sted over en så lang periode som sju år. Videre er det straffskjerpende at mannen voldtok kona når hun ikke var i stand til motsette seg overgrepene, at de fant sted i hjemmet, som skulle være et trygt sted, og at han begikk voldtektene til tross for at hun var svært sårbar på grunn av fysiske og psykiske plager. I seg selv mener retten at dette skulle gitt ham seks års fengsel.

Fordi han tilsto både gjerningene og erkjente straffskyld gir dommerne ham to års strafferabatt.

I tillegg til fengselsstraffen på fire år dømmer retten mannen til å betale sin tidligere kone 200.000 kroner i oppreisningserstatning.

LES OGSÅ: Mann siktet for voldtekt av stedatter (+)

Artikkeltags