Fest og feiring for 50 år gammel barnehage

JUBILEUMSFORESTILLING: Brannmennene Kacper, Jacob, Sondre og Per slukker brann på Slottsfjellet i forestillingen til   Knapløkka barnehages 50-årsjubileum. Pedagogisk leder Kristine Widerøe (helt til høyre) fører an som kaptein.

JUBILEUMSFORESTILLING: Brannmennene Kacper, Jacob, Sondre og Per slukker brann på Slottsfjellet i forestillingen til Knapløkka barnehages 50-årsjubileum. Pedagogisk leder Kristine Widerøe (helt til høyre) fører an som kaptein. Foto:

Knapløkka barnehage midt i Tønsberg sentrum fyller 50 år. Jubileet ble feiret med fest, moro og åpen dag.

DEL

– Vi er så heldige å ha en gammel herskapsgård som barnehage. En mann som het Georg Knap bygde denne, fortalte virksomhetsleder Lindis Thorkildsen foran hundre spente barn som feiret 50-årsdagen til barnehagen sin sammen med alle ansatte tirsdag.

Knapløkka barnehage ligger midt i Tønsberg sentrum i Stenmalveien 2 rett ovenfor jernbanestasjonen. Bybarnehagen åpnet 15. november 1967 som Tønsbergs daghjem med 15 barn og styrer Solveig Loraas.

– Det er spesielt å fylle femti år og gøy å ta vare på tradisjonen som bybarnehage. Fra arkivet leser vi at barnehagen før i tiden hadde store barn fra tre til sju år og de ansatte ble kalt for tanter og onkler, forteller dagens styrer Margaret Johansen.

LES OGSÅ: Roar Jonstang er Færder kommunes nye ordfører

Is, pølser og kaker

Årsrapporten fra 1967 forteller at «de andre barna ble tatt inn litt etter litt og fra desember var de i alt 26 barn. Det ble vedtatt å ikke ta inn flere før jul slik at personalet fikk bedre tid og anledning til å gjøre seg kjent med barn».

I rapporten begrunnes vedtaket med at «det hadde stor pedagogisk betydning at en kunne gjøre det på den måten, og da også tatt i betraktning av bare ett barn hadde gått i barnehage før».

ÆRVERDIG: Hovedhuset til Knapløkka barnehage midt i Tønsberg sentrum huset familien Knap i gamle dager. Bygningene på eiendommen er bevart og gjort om til dagens moderne bruk som barnehage.

ÆRVERDIG: Hovedhuset til Knapløkka barnehage midt i Tønsberg sentrum huset familien Knap i gamle dager. Bygningene på eiendommen er bevart og gjort om til dagens moderne bruk som barnehage. Foto:

50-årsjubileet til Knapløkka barnehage ble markert først med taler og en humoristisk historisk teaterforestilling utendørs med ansatte og barn i rollene.

Etterpå var det duket for fest med pølser, is, kaker, minikonsert og åpen dag for alle og hvor tidligere ansatte, styrere, foreldre og barn spesielt var invitert.

De gamle husene på eiendommen er bevart fra gammel tid, men pusset opp og omgjort med årene til dagens moderne bruk som barnehage.

LES OGSÅ: Sebastian (27) studerer medisin og kjører ambulanse – og synger i «The Voice».

Kort vei til kulturtilbud

Villa Solhaug heter det hvite herskapelige huset som var bolig for familien Knap, Maries hus er det grønne hvor blant annet tjenestepiken bodde, og det rød huset heter Låven.

FØLGER TRADISJONEN: Virksomhetsleder Lindis Thorkildsen (til venstre) og styrer Margaret Johansen synes det er stas å følge tradisjonen videre som bybarnehage.

FØLGER TRADISJONEN: Virksomhetsleder Lindis Thorkildsen (til venstre) og styrer Margaret Johansen synes det er stas å følge tradisjonen videre som bybarnehage. Foto:

I dag er barnas alder fra ett til fem år, hvor noen også rekker å fylle seks før de slutter for å begynne på skolen, og barnehagen har til sammen 24 ansatte.

– Barnehagen er heldig som har kort vei til både skogen og det meste av kulturtilbud. Vi tar ofte med grupper på tur til blant annet biblioteket, Frodeåsen, Brygga, torvet og Slottsfjellet. I tillegg har vi et stort uteareal som er unikt for en barnehage i sentrum, forteller Johansen.

LES OGSÅ: Marit hadde pakket ned alt og sendt det til flyplassen. Så fikk hun beskjeden som gjorde henne «helt ør og rar».

Artikkeltags