– Jeg hadde gitt opp og var innstilt på å dø

I fire år har Martine Grønlund merket konsekvensene etter flåttbittet på kanoturen i Farriseidet. Nå er hun på vei opp igjen.

I fire år har Martine Grønlund merket konsekvensene etter flåttbittet på kanoturen i Farriseidet. Nå er hun på vei opp igjen. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: – Jeg hadde gitt opp og var innstilt på å dø. Martine Grønlund (22) fra Tønsberg gikk ned 13 kilo og ble delvis lam etter flåttbitt.

DEL

Neste uke ventes en ny varmeperiode i Vestfold, med temperaturer opp mot 20 grader. Flåttsesongen er allerede i gang, men i disse temperaturene stortrives flåtten. Flåttekspert Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet ber folk ta forholdsregler når de skal på tur i skog og mark.

– Nyt naturen, men det skader ikke å ta sokker utenpå buksene. Sjekk deg for flått når du kommer hjem! I de aller fleste tilfeller er et flåttbitt helt ufarlig og uten konsekvenser.

Det var det ikke for Martine Grønlund fra Tønsberg.

I 2008 var hun på kanotur i Farriseidet. Om kvelden oppdaget hun et merke, en rød ring, på foten. Flåtten var forsvunnet.

– Jeg ble umiddelbart veldig, varm, kald og svimmel, forteller hun.

Hun oppsøkte legen, som ga henne antibiotika.

LES OG SE VIDEO: Truls (22) klarer så vidt å skifte bleie på datteren

Blodig oppkast

– I tillegg begynte jeg å få utslett og kraftige magesmerter, sier hun.

Martines situasjon forverret seg. I flere måneder var hun ut og inn av Sykehuset i Vestfold.

– Jeg hadde utslett over hele kroppen, leddsmerter og lammelser. Den ene dagen var armen lammet, den neste dagen var det benet. Lammelsen forflyttet seg, forteller hun.

I tillegg hadde hun blodig oppkast. Hun fikk problemer med nyrene, og hadde magesår.

Overlege Tore Stenstad konstaterte at hun hadde pådratt seg leddlidelsen Henoch-Schønleins purpura etter flåttbitt.

Tilstanden har ingen klar årsak, men observeres etter bakterielle og virale infeksjoner, blant annet ved insektbitt, ifølge Norsk Helseinformatikk.

LES OGSÅ: Flåtten i Vestfold er farligst i landet

Veide 45 kilo

Den fra før av spinkle 18-åringen følte seg helt tappet for krefter, gikk ned 13 kilo til hun til slutt veide 45 kilo.

– Jeg var apatisk, hadde lite følelser og bare eksisterte. Jeg var forberedt på å dø, forteller hun.

Etter en periode med kortison og cellegift, begynte en langsom opptur.

– Å dusje var et dagsprosjekt, minnes hun.

LES OGSÅ: Flåttmiddel dreper katten din

Har gått glipp av mye

Gode venner og familien holdt Martine oppe. Det ble sørget for et fire måneder langt rekreasjonsopphold på sørlige breddegrader.

– Sol og varme gjorde godt, men jeg måtte skjerme meg sosialt.

I dag har 22-åringen begynt å studere psykologi ved Universitetet i Trondheim. Hun sliter fortsatt og er mye trøtt. Legene har sagt at hun kommer til å bli frisk.

– Jeg har gått glipp av endel, måtte ta to friår fra skolen, men har også lært mye.

– Er du engstelig for å bevege deg ute i naturen?

– Nei, jeg velger ikke å være redd. Skyver tankene bort. Tar på støvler og noen ganger hette. Jeg forsøker å leve så normalt som mulig.

Mest på Sørlandet

Ifølge Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet er flåtten mest utbredt langs hele sørlandskysten, men også i Vestfold. Lokalt kan det være veldig mye. Flåtten trives best på fuktige og skyggefulle steder.

– Jeg har fanget en god del på mine ekspedisjoner, blant annet nær Verdens Ende, forteller Ottesen.

Eksperten minner om at bare 0,5 prosent av dem som blir bitt av infisert flått, utvikler alvorlig sykdom. Det gjelder lyme borreliose. For skogflåttencefalitt er sjansene mye mindre.

Store konsekvenser

For den enkelte kan det få store konsekvenser. I fjor ble 250 personer syke av lyme borreliose, 15 pådro seg encefalitt. For sistnevnte finnes det, i motsetning til borreliose, ingen medisin som hjelper, derimot vaksine.

Folkehelseinstituttet oppfordrer alle som er mye ute i kystnære områder, fra Oslofjorden til og med Vest-Agder, og ofte får mye flått på kroppen, om å vaksinere seg.

Artikkeltags