Jeg har ikke noe til overs for cannabisrøykere. De er kriminelle, late og mangler selvrespekt. Hvorfor må de absolutt flykte fra hverdagen gjennom rus?

Følg Jakobs fordommer på Facebook!

Hvorfor vil noen ekskludere seg selv fra samfunnet? Har de ingen ambisjoner?

Kriminell?

Mathias røyker cannabis. Vi møter ham i et stille hjørne på en liten café i Tønsberg sentrum. Mathias er ikke hans virkelige navn.

Hvilke andre kriminelle handlinger begår du?

– Jeg definerer meg ikke som kriminell selv om jeg nyter cannabis av og til. Jeg har rent rulleblad og jeg er ikke i noe kriminelt miljø, sier han

Mathias forteller at han ikke er et «skittent dophue», som han opplever atmange cannabisrøykere blir kalt.

– Jeg er en ordentlig fyr, med god fysisk og psykisk helse. At noen tror noe annet fordi jeg røyker er nedvergende, sier han.

– Cannabis gir toppkarakterer

Mathias begynte å røyke cannabis i tiende klasse. Dette påvirket ikke prestasjonene på skolen. Tvert i mot føler han at cannabisen hjelper ham å fokusere.

– Først røyket jeg bare fordi det var en sosial greie, men cannabis bidrar også til å stimulere sansene på en god måte. Det hjelper meg å kanalisere tankene og reflektere på et annet nivå. Dette hjelper meg på skolen. Jeg har nesten bare toppkarakterer, forteller han.

Mathias understreker at dette ikke er unikt for hans tilfelle, og at alle de store filosofene har røyket cannabis for å stimulreres intellektuelt.

– Burde legaliseres og reguleres

Spørsmålet om hvorvidt cannabis bør legaliseres er med jevne mellomrom oppe til debatt i Norge .

Organisasjonen «NORMAL» (Norsk organisasjon for reform av marihuanalovgivning) er organisasjonen for dem som ønsker en mer åpen ruspolitikk. De jobber for legalisering under regulering.

– Hvis cannabis blir lovlig, vil brukskadene gå ned og store ressurser i politi- og justisvesen frigjøres. Dessuten vil det bli lettere å hjelpe de som trenger det, sier talsperson i NORMAL Torkel Bjørnson-Langen.

Mathias er en av dem som sier det er på tide å gjøre noe med ruspolitikken.

– Folk kommer til å røyke uansett, så det er bedre å regulere det. Da jeg var 15 var det lettere for meg å skaffe cannabis enn det var å kjøpe sigaretter. Disse selgerne har ofte også sterkere saker. Hvis de ikke har cannabis inne, prøver de å selge deg heroin eller piller istedet, sier han.

Hvor lett er det egentlig å få tak i cannabis? Vi gjorde et forsøk og ble overrasket over resultatet.

Saken fortsetter etter videoen:

Må være anonyme

Mathias ville kun stille til intervju hvis han kunne forbli anonym. Han forteller at cannabisrøykere blir stigmatisert.

– Fordommene gjør at jeg ikke kan stå fram. Selv om jeg er et vanlig, oppegående menneske blir jeg satt i bås så straks jeg forteller at jeg bruker cannabis. Jeg bryter kanskje loven, men det er en lov som ikke burde eksistert.

– Forstår du ikke hvorfor folk er skeptiske? Man hører jo om ganske mange skumle bivirkninger av cannabis.

19 åringen sier at cannabis ofte er fremstilt farligere enn det er i media. Han mener frykten er irrasjonell.

– Det er mindre farlig enn alkohol, og kan være et fint alternativ til fredagskosen eller intellektuelle samtaler med venner. Folk som velger å nyte det burde ikke bli dømt, hverken av staten eller samfunnet, sier Mathias.

Fokus på åpenhet

Vi runder av praten. Jeg er forvirret – jeg som trodde at alle cannabisrøykere var fæle mennesker.

Jeg er fortsatt ikke noen forkjemper for cannabis, men jeg må innrømme at jeg er mindre skeptisk. Jeg koser meg med et glass vin i ny og ne – så kanskje det ikke gjør noe at noen bruker cannabis? Dessuten, vil ikke mer åpenhet føre til at de som blir avhengige får den hjelpen de trenger?

Mathias er i hvert fall sikker i sin sak:

- Det er på tide å fokusere mindre på straff og moralisme, og mer på riktig informasjon og skadereduksjon.

– Troen på det gode i rus er en eneste stor fordom

Cannabis er et rusmiddel. Det er farlig, men ikke veldig farlig.

Jørgen Gustav Bramness

Jørgen Gustav Bramness er professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning.

– Hva er cannabis?

– Cannabis er en betegnelse på materiale fra hamp-planten Cannabis sativa. Den utvikler i hovedsak to slag som gir rus effekt; marihuane, som er et toppskudd eller blomster, og hasj som er kvaen fra blomstene.

– Hva er positivt og hva er negativt ved å røyke cannabis?

– De som bruker cannabis hevder at det er en flott opplevelse og en flukt fra hverdagen. Men om dette er positivt kan jo diskuteres. Baksiden er langtidsvarende konsekvenser for helsa. Psykisk uhelse som angst, avhengighet og psykoseproblematikk kan forekomme. Fysiske helsesakeder kan inkludere redusert immunforsvar og fare for kreft.

–Hvem røyker cannabis?

– Gud og hvermann! Det er ikke spesielle karakteristika over mennesker som røyker cannabis. 20 % av den norske befolkningen sier de har prøvd, og disse 20 prosent er en svært mangfoldig gruppe.

– Hvilke fordommer møter cannabisrøykere?

– Før var det en god del stigma ved det å røyke cannabis fordi forståelsen av stoffet var ute av proporsjoner. Cannabis og cannabisrøykere ble sett på som en stor trussel for samfunnet. I dag er bildet mye mer nyansert, men mange er fortsatt skeptiske.

– Er det med god grunn de møter motstand? Burde cannabis bli legalisert i Norge?

– Cannabis er et rusmiddel. Det er farlig, men ikke veldig farlig. Cannabis er mindre farlig enn alkohol for eksempel. Jeg tror derfor at resultatet hadde blitt relativt likt om cannabis ble legalisert. Men spørsmålet er vel om det er noe bra å ruse seg i det hele tatt. Etter min mening er troen på det gode i rus en eneste stor fordom.

LES OGSÅ: Denne sommeren setter Tønsbergs Blad fordommer på dagordenen

Dette er «Jakobs fordommer»:

Jakob Semb Aasmundsen har sammen med journalist og fotograf Bjørnar K. Bekkevard sommeren 2015 utfordret sine egne og samfunnets fordommer gjennom ti avsnitt i Tønsbergs Blad og på tb.no.

Temaene du har kunnet lese om er blant annet kropp, tro, psykiatri, rus og innvandring. Les alle artiklene her.