Avisen holdt skjult at de har Smiths Venner-eiere

Ansvarlig utgiver Sverre Aamodt og redaktør Marianne Henriksen i Vestfold Blad.

Ansvarlig utgiver Sverre Aamodt og redaktør Marianne Henriksen i Vestfold Blad. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

TØNSBERG: Største eier i avisen Vestfold Blad er et Kypros-basert selskap der sentrale personer i Brunstad Christian Church har eierinteresser.

DEL

Dette er bekreftet via et kypriotisk næringsregister.

Da Tønsbergs Blad i desember spurte daglig leder Sverre Aamodt i Samfunnsforlaget AS, som utgir Vestfold Blad, om hvem som er eiere av selskapet, var dette svaret:

– Jeg kommenterer ikke medaksjonærers private forhold, religiøse tilknytning eller profesjonelle engasjementer utover det som er offisielt, nemlig at de tre selskapene Adjuvante, Kalabra og Tritoria Investments står bak.

Bakgrunnen for Tønsbergs Blads henvendelse var et tips om at fylkets største gratisavis ikke er åpne om hvem de har som eiere.

Kypros

Etter søk i nasjonale og internasjonale næringsregistre, fant vi til slutt eierne av Vestfold Blad på Kypros, i et selskap hvor sentrale personer i den mektige og rike menigheten Brunstad Christian Church i Stokke har eierinteresser via andre selskaper i Norge og på Kypros. Blant disse er trossamfunnets fremste lederskikkelse, Kåre Johan Smith.

KOMMENTAR: Hvorfor skjuler avisen eierne?

Eierne av selve utgiverselskapet, Samfunnsforlaget AS, er følgende:

  • 10 prosent eies av Adjuvante AS, som eies av daglig leder Sverre Aamodt.
  • 10 prosent eies av Kalabra AS, som eies av Kjell Arne Bratli fra Horten. Han er Stortingets ombudsmann for Forsvaret, tidligere journalist og offiser. Han har også egen vinspalte i Vestfold Blad.
  • 80 prosent eies av Tritoria Investmens Ltd. Da Tønsbergs Blad i desember spurte Aamodt om eierne av dette selskapet, ville han altså ikke svare. Han la likevel til:

– Alt jeg kan si, er at Tritoria Investments er et stort investeringsselskap som blant annet eies av personer som har gjort det godt innen data.

LES OGSÅ: Disse står bak selskapene

Kjente ikke eierne

Da Tønsbergs Blad intervjuet ham på nytt tirsdag, fortalte Aamodt at han ikke har kjent hele eiersituasjonen i Tritoria før nå. Han har primært forholdt seg til Jan Lindstad, og sier han opplever Tritoria som en «sleeping partner».

Aamodt mener det ikke er relevant å spørre om religiøs eller annen ideologisk tilknytning hos investorene.

KOMMENTAR: – Vestfold Blad er en fri avis

– Jeg er den som driver avisen. Jeg har et stort kontaktnett av folk som kjenner meg, og det holder for de aller fleste, bortsett kanskje fra Tønsbergs Blad, sier Aamodt, som setter spørsmålstegn ved Tønsbergs Blads motiver for å ta opp det han mener er private forhold på eiersiden hos en konkurrerende avis.

– Selv ikke når jeg skal ansette noen her i avisen, kan jeg spørre om tro eller seksuell legning, og da spør jeg ikke et investeringsselskap om det heller, sier Aamodt.

LES OGSÅ: Her er milliardplanene for Brunstad

– Ingen føringer

Redaktør Marianne Henriksen understreker at hun på ingen måte opplever at majoritetseierne i avisen forsøker å øve innflytelse på innholdet.

– Jeg forholder meg til Sverre Aamodt som min arbeidsgiver, sier hun, men understreker at hun selv redigerer avisen i det daglige, og at Vestfold Blad jobber etter Redaktørplakatens prinsipper om redaksjonell uavhengighet fra eierne.

– Hadde eierne forsøkt å legge føringer, hadde det drept enhver motivasjon og gnist hos oss som jobber her, sier Henriksen, som tidligere har vært journalist i Sandefjords Blad og Tønsbergs Blad.

Hun mener Vestfold Blad utgjør et viktig alternativ i et avisfylke som ellers domineres av Edda Media og A-pressen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.