Gå til sidens hovedinnhold

Vil gi deg flygende fisk hjem

Artikkelen er over 6 år gammel

Sushirestauranten Sunfish i Tønsberg har høytsvevende planer om å lande i hagen din med en drone lastet med sushi.

TØNSBERG: Bak treningssenteret på Stensarmen i Tønsberg er et helt nytt konsept i ferd med å utvikle seg. Her holder nemlig Sunfish til, som har planer om å gi tønsbergenserne flere helt nye opplevelser i månedene som kommer.Den kanskje mest oppsiktsvekkende tjenesten er sushimat levert med drone på trappa. Ifølge Thang Vo, som er én av ildsjelene i Sunfish, er ikke tjenesten langt unna.

– Vi har ingeniører i sving nå, og om kort tid starter demo­perioden. Da skal de første kundene få teste mat levert på døra med drone, forteller han til tb.no.

Lander på trappa

Ved å bestille mat på bedriftens nettsider skal du kort tid etterpå få maten servert på trappa – uten et eneste menneske i nærheten.

Om alt går etter planen, vil dronen lande på trappa di. Tjenesten skal være tilgjengelig for alle som bor innenfor to kilometer i luftlinje fra Sunfish.

Den lille, flygende dingsen skal kunne fly uten stopp i 45 minutter. Men for at ikke dronen med sushilast skal styrte i hager eller lande på feil trapp, gjør bedriften alt de kan for at alt skal gå sikkert for seg.

– Vi ønsker å skille oss ut, og har derfor dyktige ingeniører til å hjelpe oss med dette slik at vi kan spre matglede på en enda enklere måte enn før, sier Vo.

Må ha tillatelse

Men for å begynne med droneleveranser kreves det tillatelse fra Luftfartstilsynet. Der har man per i dag aldri mottatt en søknad om noe lignende.

– Hvis en sushirestaurant ønsker å frakte mat til sine kunder ved hjelp av droner, vil dette kreve operatørtillatelse fra Luftfartstilsynet. Hvis vi får en søknad om dette, så vil vi stilling til den da, sier seniorkommunikasjonsrådgiver Marit Kvarum i Luftfartstilsynet.

Vo er helt sikker på at de vil få lov av Luftfartstilsynet når et felles europeisk regelverk for droneflyging er klart.

– Dette er fremtidens transport. Det er miljøvennlig og har mange fordeler, mener han.

Han kan foreløpig ikke si hva det skal koste å få maten dronelevert på trappa, men forteller at når gratisperioden i begynnelsen er over, vil det ikke koste mer enn hva andre restauranter tar for å levere mat hjem til deg.

Krever tillatelse

Luftfartstilsynet tar gjerne imot en søknad.

– Hvert land har allerede sine nasjonale regler, og vi jobber med å harmonisere disse nå, sier Luftfartstilsynets flyoperative inspektør, Morten Raustein.

Han påpeker at det viktige her er om det faller inn under nyttevirksomhet eller ikke.

– All annen form for nytteflyging og flyging for næring, inkludert hobbyfotografering og utflyging av sushi, regnes som operasjoner med luftfartøy, og krever tillatelse.

Og kravene er strenge. Det er for eksempel strengt forbudt å fly over personer som ikke har samtykket til dette.

– Jeg blir overrasket hvis de får dette til å lønne seg, sier han.

Digital lekestue

Som om ikke flygende mat var nok, har Vo og de andre hos Sunfish planer om å etablere en «digital lekestue» i lokalene på Stensarmen.

– Her kan man se på TV og spille Xbox mens man venter på takeaway-sushien sin. Vi skal også ha et «digitalt verksted», hvor alle som driver med tekniske prosjekter hjemme kan komme innom og bygge videre på dem og få hjelp om de trenger det. Alle disse digitale tilbudene skal være helt gratis, ser han.

Kommentarer til denne saken