SAS Julefly er en hjelpeaksjon drevet av mennesker i SAS på frivillig basis gjennom 30 år. Hjelpen har gått til Polen, Latvia og de siste 13 årene til Tallinn i Estland. Mennesker i alle aldre har mottatt hjelp, men hovedfokuset er barn - hjemløse og foreldreløse barn.

Selvmordsraten stiger

En helg før jul, deltok fem lions-medlemmer fra Tønsberg i den fjortende hjelpeaksjonen til Tallinn, og dette var 12. året at Lions i Tønsberg var representert på Juleflyet. Nøden i Estland og Tallinn er fortsatt stor, og dette rammer selvsagt de svakeste. Selvmordsraten er sterkt økende, og stor arbeidsledighet i Estland gjør at familier som tidligere bodde i vanlige leiligheter i Tallinn ikke klarer forpliktelsene sine. De finner veien til slummen hvor de flytter inn i falleferdige hus gjerne uten strøm og vann, og veien til alkohol, narkotika og vold er kort.

Hjelpeaksjonen samler klær, forbruksvarer og mat med lang holdbarhet. I forkant av Juleflyet gikk fem trailere til Tallinn med høyverdige varer. Mottaksapparatet er Peeteli barnehjem, som leverer videre det de ikke bruker til ulike institusjoner og familier i nød rundt omkring i Tallinn gjennom hele året. Barnehjemmet kan være den lille forskjellen som hjelper ungene i Tallinn, og som gjør at de kan ha en fremtid.

LES OGSÅ: Selger ikke nok treningsprodukter, nå må Jesper antagelig legge ned butikken (+)

Noen tenker på dem

Det er fantastisk å kunne delta i en slik hjelpeaksjon før jul hvor menneskene uttrykker stor takknemlighet for at vi som bor i et annet land har tanker for dem. De ber oss hver gang formidle at dette er noe som gir dem lys i hverdagen – ikke bare det materiellet vi har med oss, men også vissheten om at noen tenker på dem og bryr seg.

LES OGSÅ: Torp Lufthavn merker trafikken fra Østfold (+)

Lions støtter hjelpeaksjonen både økonomisk og med varer, og bidrar også under julearrangementet for barn og deres familier som er tilknyttet Peeteli omsorgssenter. Julearrangementet som i år fant sted i Peeteli denne helgen, er eneste form for julefeiring disse menneskene får ta del i. Gleden over å motta mat for julen, gaver fra nissen og å bli servert et varmt måltid er overveldende.