Besatt av brikker

Geir-André Gilbu fra Tønsberg bruker mange timer hver dag på Lego-bygging. Han er en av fire vestfoldinger som er med i Brikkelauget – foreningen for voksne legobyggere.

Geir-André Gilbu fra Tønsberg bruker mange timer hver dag på Lego-bygging. Han er en av fire vestfoldinger som er med i Brikkelauget – foreningen for voksne legobyggere. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Når Geir-André Gilbu (35) bygger Lego, faller brikkene på plass.

DEL

– En leke?

Geir-André Gilbu smiler skjevt.

– Nei, jeg ser det ikke sånn. Det er en konstruksjonskloss.

Han står i stuen. Den er ikke innredet helt som andre stuer.

Her er plastesker på rekker og rad. Små og store. I hyller fra gulv til tak. Fra vegg til vegg. Sirlig sortert og ordnet. Etter farge og type. Og innhold.

– Jeg er et petimeter. Det skal være orden i sakene.

Sånn må det være når du har huset fullt av legoklosser. Og er lidenskapelig opptatt av å skape nye byggverk.

– Noen ganger tar jeg i bruk stuebordet også. Heldigvis er samboeren min også glad i Lego, ler han.

Vogntogsjåføren står opp klokken halv fem for å rekke jobben. Likevel har han tid i massevis til å dyrke hobbyen sin på kveldene.

– Det blir gjerne noen timer med bygging hver dag, sier Geir-André.

– Hvor mange?

– Fem-seks.

Byen vår

Geir-Andre Gilbu er 35 år. Men slett ikke for gammel for å leke med Lego. Byggverkene og konstruksjonene han tryller fram på arbeidsbordet i stua er voksne nok.

Det var her han satt i timevis og gjenskapte Tønsberg by. Jo da, du hørte riktig. Modellen av Tønsberg sentrum sto utstilt på biblioteket for noen uker siden. Helt fra Brygga til jernbanestasjonen ble Norges eldste by gjenskapt, gate for gate, bygg for bygg.

– Jeg brukte Google streetview og fant ut hvordan bygningene skulle være, sier Geir-André.

Bildene av byens bygg ble så overført til photoshop og deretter omregnet til Lego-målestokk. For å få dimensjonene riktige. Ned til hver minste «stud» eller tapp.

Ikke noe juks. Ikke noe tape. Ikke noe lim. Bare klosser. Med sine begrensninger. Og muligheter.

– Når jeg er ute og kjører, ser jeg alltid etter nye hus eller bygninger eller kjøretøyer jeg kan bygge. Det artigste er å finne løsningene.

Vant pokalen

Øverst på hylla står pokalen han vant på arrangementet «På kloss hold» i Trondheim i våres.

Stedet der kremen av norske, voksne legobyggere møtes og viser fram byggverk så imponerende naturtro at du knapt vil tro de er konstruert av bare klosser.

Geir-André tok en førsteplass i kategorien «GBC» og en annenplass i transport. Som seg hør og bør er den gule pokalen bygget av legoklosser. Av Geir-André selv. Premien ble nemlig overrakt i løse deler.

– Jeg fikk premien for denne, sier Geir-André og klikker seg inn på YouTube.

Der ligger videoen av flipperspillmaskinen han konstruerte etter tema fra «The LEGO Movie». Legobyggverket er et fascinerende skue med mekanikk og finesser. Alt bygget uten bruksanvisning. Bare ved hjelp av et kreativt hode, noen tusen små og store klosser – og et ukjent antall timer ved byggematten i stua.

Legoens magi

Alle har vi bygget Lego. Leken (vi tillater oss å kalle den det), som ble oppfunnet av en fattig dansk snekker på 1920-tallet, finnes i de aller fleste norske hjem. Enten på rommet til barna – eller på loftet etter at barna har flyttet ut. For Geir-André var det motsatt.

– Jeg hadde ikke en eneste legokloss da jeg var barn. Det gikk i Playmobil og Scalextrics bilbane hjemme hos oss.

Det var først da Geir-André ble pappa selv at han virkelig fikk øynene opp for de geniale klossene.

– For fire år siden begynte sønnen min og jeg å bygge Lego-tog. Så utvidet vi med broer, tunneler og båthavner. Etter to år kom jeg over foreningen Brikkelauget. Etter det har det bare gått én vei.

Voksen lek. Lek er noe vi i utgangspunktet forbinder med barn. I dagens samfunn er det en sannhet med store modifikasjoner. Legobyggeren fra Tønsberg er slett ikke alene om å leke i voksen alder. De modne legolekerne har til og med fått en egen «diagnose»: AFOL – «Adult Fans of Lego».

– Å leke er en fin ting. Uansett hvor gammel du er, mener sosiologiprofessor Lise Kjølsrød ved Universitetet i Oslo.

Hun betrakter lek som kunst. Og at mennesker gjennom lek skaper fortellinger som sier noe om hvem de er. Fortellinger som har med identitet å gjøre. Det er noe mennesker har drevet med siden huleboerstadiet.

– I leken kan barn, unge og voksne finne seg et fristed som man kan gå inn og ut av ved behov.

Samfunnsvitenskapen har fokusert mye på arbeidslivet i sin forskning. Og det finnes ingen statistikk om voksnes lek. Men Lise Kjølsrød antar at velferdssamfunnet har gitt økt plass for den voksne leken.

– Vi har bedre økonomi og bedre tid, kortere arbeidsdager og lange pensjonisttilværelser. Det gir de aller fleste muligheten til å drive aktiviteter utenom jobben. Og det er fint.

Ifølge Kjølsrød blir man ikke stemplet som en snåling eller tullebukk selv om man leker i godt voksen alder.

– Nei, lek har ingenting med barnslighet å gjøre. Det blir snarere betraktet som noe kult. Lek er «in» og superhot i våre dager.

– Lek er ikke noe som bare barn og tullinger driver med, sier Kjølsrød.

Møter likesinnede

«Brikkelauget» står det med hvite bokstaver på piquetskjorten hans. Geir-André Gilbu er en av cirka 200 medlemmer av den norske legobyggerforeningen. I Vestfold finnes det fire medlemmer: ett i Tønsberg, to i Sandefjord og ett i Larvik.

– Vi henvender oss først og fremst til voksne legobyggere. Snittalderen er 35–36 år, sier Geir-André.

I Brikkelauget møter han likesinnede. 800 brukere er registrert på det norske online-forumet for voksne Lego-fans. De chatter på nettet, der nye prosjekter og intrikate løsninger diskuteres – eller treffes på foreningens årlige storsamling «På kloss hold». Der møtes legofantaster fra hele Norge, og viser publikum hva de har laget. Lederen i lauget heter Morten Dalermoen. Han bærer selvsagt tittelen «klossmajor» – og har stått bak byggingen av blant annet Slottet og Eidsvollbygningen. Én nordmann er såkalt sertifisert Lego-bygger. Én av tolv i verden. De bygger på oppdrag fra Lego. Og kan tjene penger på det.

– Er det en drøm for deg også?

– Nei, jeg trives med å ha Lego som hobby, smiler Geir-André.

På stuebordet svinger han en vaskeekte hjuldamper til ære for fotografen. Viser fram en egen byggematte. Som ikke riper klossene. Et eget legoverktøy. Som løsner sammenbygde klosser uten å få ripemerker fra negler eller tenner. Sønnen på ni har allerede begynt å bygge avanserte Lego Technic-sett. Samboeren Lise er en ivrig samler av figurseriene til Lego. De står sirlig plassert i et glasskap midt i stuen. Et annet glasskap står tomt. Foreløpig.

– Før jul lager vi alltid en Lego-utstilling med vintertema i det skapet, sier Geir-André.

Det er tydelig at Lego-byggingen betyr mye for ham. Han ser gjerne at flere voksne oppdager brikkenes magi.

– Alle har jo legoklosser på loftet. Ta dem fram!

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags