– Er det noe som er juks, er det ruinene våre.

HER FIKK IKKE KVINNER VÆRE:  Eivind Luthen og Bjørg Lamark i Rundkirkens venner ønsker bygge opp Rundkirken på de gamle kirkeruinene ved biblioteket.

HER FIKK IKKE KVINNER VÆRE: Eivind Luthen og Bjørg Lamark i Rundkirkens venner ønsker bygge opp Rundkirken på de gamle kirkeruinene ved biblioteket. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Unnskyld at jeg sier det: Vi har borger overalt i Europa. Gjesp!

DEL

TØNSBERG: Religionshistoriker Eivind Luthen står i den innerste sirkelen av Olavsruinene i Storgaten, i det som engang ruvet som en rundkirke. Han peker på byggesteinene av rød tønsbergitt:

– Her har det vært svære, vakre hvelv som kanskje var fulle av kalkmalerier, og der var det nok et alter, ja det var nok flere alter her, sier han.

Eivind Luthen bor så å si på kirketrappa og kaller seg «selvutnevnt vaktmester». Han er leder av Rundkirkens Venner som ønsker at Olavskirken skal trone i byen igjen som den gjorde i middelalderen.

LES OGSÅ: Barna fikk en smak av middelalderen 

Da Olavskirken sto ferdig i 1190, var den en etterligning av Den hellige gravs kirke i Jerusalem, den største av sitt slag i Norden. Oppdragsgiver var muligens den hjemvendte korsfarer Erling Skakke.

– Da kirken ble bygget, hentet de Jerusalem hjem. Det var en religiøs begeistringstid som herjet landet da disse bygningen ble reist, kirkens gullalder, sier Luthen.

Premonstratensermunker som bodde i klosteret ved rundkirken, var en katolsk orden grunnlagt i 1121 av Norbert von Xanten, født i 1080. Han døde som erkebiskop av Magdeburg i 1134 og fikk ikke selv oppleve at det norske premonstratenserordenen fikk sitt hovedsete i Tønsberg.

LES OGSÅ: Lover action for alle på Slottsfjellet

– Her ble kanskje den første boken i Tønsberg skrevet. Munkene som bodde i klosteret her var lærde, Gråbrødrene borti gata var uskolerte, sier Eivind Luthen.

Eivind Luthens store ønske og stille bønn er at Tønsberg skal få seg «et skikkelig middelaldersymbol». Han ser på det å gjenreise rundkirken som identitetsskapende:

– Vi må erkjenne vår historie. Dette er referanser som gjør oss til dem vi er. Dette handler ikke om å tro eller ikke tro.

– Unnskyld at jeg sier det: Vi har borger overalt i Europa, gjesp.

Mens riddere, gjøglere og drager feirer middelalderfestival på Slottsfjellet lørdag, samles Rundkirkens venner og venners venner i middelalderkirkens ruiner. Her skal en bronsekirke som er støpt etter keramiker Eva Bødtker-Næss' keramikkmodell avdukes. Bronsekirken skal stå ved Olavs-ruinene som et symbol på svunnen tid og som en påminnelse fra Rundkirkens venner om at de ønsker den gjenreist i full størrelse.

– Du synes ikke det er juks å bygge opp kirken igjen?

– Ingen vil si at Nidarosdomen er juks, den er bygget i mange etapper fra cirka 1070, men mesteparten er fra 1870-årene. Er det noe som er juks her i Tønsberg, er det ruinene våre, de er hardt restaurert, sier Eivind Luthen.

LES OGSÅ: Da Trond gravde i hagen, dukket det opp en gammel hemmelighet

Religionshistorikeren har svar på hvordan byggingen skal finansieres og hvordan den skal reises:

– Ved hjelp av det gode norske ordet dugnad. Folk vil strømme til med arbeidskraft og penger. Og det kommer til å koste mindre enn det gjorde å bygge Torvet.

Bjørg Lamark har på oppdrag av Eivind Luthen malt et kart over bygninger som sto i Tønsberg under middelalderen, blant andre Mariakirken, Mikaelskirken, Lavranskirken, Peterskirken og Gråbrødreklosteret. De fleste av disse er det ikke spor av nåtidens utgave av Tønsberg.

Tønsbergs Blad har gått en runde i byen og tatt bilde av hvordan det ser ut på de historiske stedene i dag. Hele kartet og de nye bildene finner du i en egen bildeserie her.

Luthen ser på Bjørg Lamarks akvarell, der er de historiske bygningene plassert der de har funnet rester av bygningene, eller der de kanskje kan ha ligget. For eksempel er St. Stefans hospital aldri funnet. Religionshistorikeren ser gjerne at flere av bygningene på kartet bygges opp igjen, han har ikke nødvendigvis tenkt å gi seg med rundkirken:

– First we take Manhattan, then we take Berlin.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags