TØNSBERG: – Det er vondt og skummelt å høre om forholdene her på Berg under den 2. verdenskrig. Som en knyttneve i magen, forteller elev Abdirahman Mahamud som går i 3. klasse på Re videregående skole.
– Veldig sterkt
Sammen med sine klassekamerater fikk han høre om hva som skjedde med de jødiske krigsfangene som satt på Berg.
– Det er veldig sterkt å stå i fengselscellene hvor det faktisk satt fanger under krigen. For oss virker krigen så lenge siden, men her får vi et nært møte med den, sier elev Karoline Lie.
Som et ledd i Den kulturelle skolesekken (DKS) fikk elevene komme til den tidligere fangeleiren på Berg som i dag er fengsel.
Berg ble opprettet i 1942 av det NS-kontrollerte Statspolitiet som interneringsleir for jøder og politiske motstandere av de nazistiske myndighetene. I halvannen time fikk elevene innblikk i krigens grusomheter generelt og på Berg spesielt.
Fortalte om bestefaren
Hun som fortalte historien, var Ulla Nachtstern. Bestefaren hennes, Moritz Nachtstern, satt på Berg. Han og de fleste andre fangene på Berg ble sendt videre til Auschwitz, men han var en av få som kom tilbake i live.
– Det er ikke vondt for meg å prate om dette, men jeg syns det er viktig og nødvendig å fortelle historien, sier hun.
I første del av programmet fikk elevene også se et videointervju med Martin Meholm, som også ble tatt til fange og satt på Berg. Han hadde grusomme skildringer av hva fangevokterne hadde å si da han og andre fanger ankom Berg i 1942.
– Helvete
– Dere skal alle skytes. Ingen kommer herfra levende. Vi hadde kommet til helvete, fortalte 99-åringen fra storskjermen. Han lever fortsatt.
227 jødiske menn ble deportert fra Berg til utryddelsesleiren Auschwitz. Kun sju av dem overlevde. Rundt 60 jødiske menn unngikk deportasjon fordi de var gift med ikke-jødiske kvinner.
«Det angår også deg – demokrati og menneskerettigheter i Vestfold», heter produksjonen som nå tilbys til elever i den videregående skolen.
Det er Vestfold fylkeskommune som står som arrangør. Med seg på laget har de Vestfoldmuseene.
– Vi er veldig stolte over denne produksjonen. Det er femte året vi har Den kulturelle skolesekken i den videregående skolen, forteller kultur -og idrettssjef Else Blom i Vestfold fylkeskommune.