Kåtskap og eselskryt fyller Domkirken

Med Stella Polaris i spissen framføres «Eselmessen» i Domkirken fredag kveld. – Dette er en forestilling, ikke en gudstjeneste. En hyllest til livet i alt sitt mangfold – uten 2 i promille, sier manusforfatter/prest Jan Terje Christoffersen. Foto: Per Gilding

Med Stella Polaris i spissen framføres «Eselmessen» i Domkirken fredag kveld. – Dette er en forestilling, ikke en gudstjeneste. En hyllest til livet i alt sitt mangfold – uten 2 i promille, sier manusforfatter/prest Jan Terje Christoffersen. Foto: Per Gilding

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

TØNSBERG: Domkirken blir arena for eselskryt, kåtskap og hyllest til livet fredag kveld. Med Stella Polaris i spissen framføres forestillingen «Eselmessen».

DEL

– Vi må tørre å ta et oppgjør med makten, forfengeligheten, det konforme, de oppleste sannhetene. Og vi må vedkjenne oss seksualiteten og vår kroppslighet, det har vært skummelt i kirken, men er en del av skaperverket. «Eselmessen» tilnærmer seg kirkens historie på en annen måte. Eselet med sitt stygge skryt og sta vesen er også en viktig stemme, sier Jan Terje Christoffersen.

Til daglig er han prest i Domkirken. Nå har han skrevet tekster og samarbeidet med Stella Polaris, kantor Svein Erik Tandberg og kunstner Tollef Thorsnes om å lage forestillingen «Eselmessen».

LES OGSÅ: Feirer 25 år med gjøglerier.

Klingende kirkelandskap Tønsberg og Middelalderfestivalen er arrangør.

«Det er en verden snudd på hodet. Høyt blir lavt, lavt blir høyt. Dårene troner og gravalvoret må vike for latter. For en dag», heter det i en uttalelse fra arrangøren om det særegne arrangementet.

Kåte esler

For to år siden ble det også arrangert Eselmesse i Domkirken, da med gudstjeneste og nattverd som en del av innholdet. I år blir det en ren forestilling.

Eselmessen er en gammel kirkelig tradisjon med røtter i middelalderen. En gang i året fikk de som ikke hadde privilegier i kirken arrangere messe i det hellige rommet. De tok med seg det folkelige inn i kirken, og snudde hele bildet på hodet.

LES OGSÅ: Narrens dager på Fossnes.

Eselet er et mye brukt symbol i religionen, for eksempel i forbindelse fødsler – et esel står ved Jesu krybbe, og Jesus rir inn i Jerusalem på esel. Eselet var et vanlig trekkdyr for vanlige folk, og symboliserer ofte det folkelige.

– Eselet er både sta, og ble sett på som et kåt dyr. Kåtskapen og fruktbarheten er egenskaper også narren har i seg – narrens hatt har eselets ører, forklarer Per Spildra Borg.

Menneskelig og burlesk

– Eselmessen tar fram noe menneskelig, en måte å vise en sannhet via det burleske. Det er en form for ventil, man kan på en måte rense lufta og begynne på nytt, sier Tollef Thorsnes.

Musikalsk får kantor Svein Erik Tandberg bistand på orgelet fra et av Nordens sterkeste vokalensembler for gammelmusikk.

– Schola Gothia kommer fra Göteborg. Med seg har de også jazzensemblet Inventio. Det blir improvisasjonsmusikk, der vi omskaper musikken til et samtidsbilde, sier Tandberg.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags