TØNSBERG: – Det er en kamp. Ungdom i dag leser mange korte tekster. Jeg er redd barn og ungdom i dag ikke utvikler evnen til å lese lengre tekster enn det det er plass til på skjermbildet på mobilen, sier Finn Stenstad.

Litteraturkritikeren, høyskolelektoren, norsklæreren og bokbaderen ser at det er store utfordringer i et samfunn der skjermene har overtatt store deler av tidsbruken både på skole, arbeidsplasser og på fritiden vår.

LES OGSÅ: Kirsten har bakt bryllupskake til 1200 par – nå selger hun kakebakeriet sitt (+)

Mange sliter med lesing

– Det er så mye støy, så mange avbrytelser. Internett og telefon tar stor plass i livene våre, og vi trenger ro. Men all forskning viser at barn er interessert i bøker. Både foreldre og skolene har en stor oppgave når vi skal sikre at barna finner ro og får et godt forhold til bøker og lesning. Det er pedagogens jobb å få folk til å lese. Tenk så mange det er som sliter med at de ikke får greie på lesingen. Dette er jo grunnlaget for all læring, sier Stenstad.

Finn Stenstad

■ Født 21. juni 1942
■ Norsklærer, pedagog, litteraturkritiker i Tønsbergs Blad siden 1998 og bokbader.
■ Startet sin karriere som litteraturformidler da han var norsklektor i gymnas og videregående skole fra 1969. Der lagde han blant annet eget bibliotek for elevene i klasserommet.
■ Ble pensjonist for sju år siden, men hentes fremdeles inn som mentor for unge elever i ulike litteraturkampanjer i skoleverket.
■ Skrev sin første bokanmeldelse i oktober 1980: Kjartan Fløgstads «Fyr og flamme»
■ Favorittforfattere: Kjartan Fløgstad, Jan Kjærstad, Dag Solstad, Lars Saabye Christensen og Herbjørg Wassmo

Finn Stenstad har siden han fullførte hovedfag i norsk ivret for å formidle historier som står skrevet mellom to permer. Han laget eget bibliotek i klasserommet han underviste i, har anmeldt tusenvis av bøker for blant annet avisene Tønsbergs Blad og Fremover, og laget over 250 litteraturprogrammer for NRK P1 og P2.

Mandag får han Den norske forfatterforenings formidlingspris for arbeidet han gjør.

LES OGSÅ: Suksessforfatter Joachim Førsund: – Det er nesten bare ubehag knyttet til å gi ut bok (+)

«Den type formidling Stenstad utøver, er en livsnødvendighet for oss forfattere», skrev suksessforfatter Jan Kjærstad da han nominerte Finn Stenstad til prisen.

Mer kommersielt

– Frem til 2014 kåret Forfatterforeningen Årets bokhandel. Utmerkelsen har skiftet navn og med det er endret til en bredere formidlingspris. Det er medlemmene i DnF som nominerer til prisen, mens styret plukker ut kortliste og kårer en vinner, sier leder i foreningen, Sigmund Løvåsen.

På kortlisten i år sto også foreleser og forfatter Tone Selboe og Lørenskog bibliotek.

LES OGSÅ: – Ingar er Norges nye krimstjerne

– I en stadig mer kommersialisert bokbransje er forfatterne, leserne – og litteraturen – helt avhengig av formidlere som Finn Stenstad og de andre nominerte. Forfatterforeningen har de siste årene vært kritiske til en utvikling i bokbransjen mot at mer og mer oppmerksomhet rettes mot et fåtall titler, noe som går ut over synliggjøring av hele den litterære bredden, sier Løvåsen.

Finn Stenstads egen leseglede oppdaget han på biblioteket.

– Vi hadde en veldig streng biblioteksjef der jeg vokste opp. Jeg husker vi måtte legge håndflatene på bordet foran ham for å vise om de var rene før vi fikk ta på bøkene. Var de ikke det, måtte vi vaskes i sterkt grønnsåpevann. Jeg unngikk heldigvis det, humrer Finn.

– Hyggelig og ærefullt

Da han i 1998 flyttet til Tønsberg, hadde han 11.000 bøker med på flyttelasset. Likevel er det klassikeren Oliver Twist som har stått for den aller største leseopplevelsen.

– Jeg var en ivrig leser. Det er selvsagt vanskelig å peke på én bok. Men boka til Dickens var fantastisk. Jeg var 12 år. Jeg lest og gråt, leste og gråt, sier Finn.

Han gleder seg over at bibliotekene stadig finner nye måter å nå barn og ungdom med sine arrangementer.

– De inspirerer til lesing både på skjerm og papir.

– Du inspirerer ganske mange til lesing selv. Hva synes du om å få denne prisen?

– Det er hyggelig og ærefullt. Å dele ut en slik pris er et godt innspill fra forfattere i en tid da stadig færre bokanmeldelser publiseres i avisene.