I Støperiet kan du nå høre gratis viking-foredrag

HVA LÆRTE DE?: På dette bildet legger Saga Oseberg lut på sin første langtur. På Tønsberg Vikingfestival kan du høre foredrag om hvordan Saga Oseberg ble til og hva man lærte av det.

HVA LÆRTE DE?: På dette bildet legger Saga Oseberg lut på sin første langtur. På Tønsberg Vikingfestival kan du høre foredrag om hvordan Saga Oseberg ble til og hva man lærte av det. Foto:

Hvordan norske vikinger grunnla Dublin og hva Klåstadskipet var lastet med er noe av det du kan lære om under Tønsberg Vikingfestival.

DEL

Tønsberg Vikingfestival har en gavepakke til alle som er nysgjerrige på viking-historie: åpent viking-seminar der alle som vil kan komme og høre.

Foredragene er populærvitenskapelige og det er lagt opp til god tid til spørsmål underveis.

LES OGSÅ: Se sjøsettingen av «Saga Farmann» direkte på tb.no

Fokus på Norge-Irland og båt

– Vi retter oss inn mot vanlige folk som er historieinteresserte, sier Kjersti  Jacobsen, arkeolog og prosjektleder for koordingeringen av vikingsatsningen i Vestfold.

Hun skal lede seminaret og gleder seg til tre dager med kunnskapsspredning av vikinghistorie.

Fredag klokka ti åpner Norges Ambassadør til Island, Else Berit Eikeland seminaret med å snakke om vikingkontakten mellom Norge og Irland.

INVITERER TIL VIKINGFESTIVAL: Kjersti Jacobsen arkekolog og vikingkoordinator for Vestfold Fylkeskommune og Ole Harald Flåten, prosjektleder for Tønsberg Vikingfestival har laget et bredt faglig program som er gratis og åpent for alle.

INVITERER TIL VIKINGFESTIVAL: Kjersti Jacobsen arkekolog og vikingkoordinator for Vestfold Fylkeskommune og Ole Harald Flåten, prosjektleder for Tønsberg Vikingfestival har laget et bredt faglig program som er gratis og åpent for alle. Foto:

Relasjonen Norge-Irland er et hovedtema i årets faglige program på Tønsberg Vikingfestival. Vikingskip og båtbygging er et annet viktig tema som preger programmet.

– Vi får lære mer om blant annet hvordan norske vikinger grunnla Dublin, og hva Klåstadskipet var lastet med, sier Kjersti Jacobsen.

LES OGSÅ: Tusenvis vil dra i østerled (+)

Dypdykk i viking-graver

Selv gleder hun seg veldig til å høre Jan Erik Rekdal, professor i irsk språk og litteratur ved Universitetet i Oslo snakke om St. Sunniva og problemene med en kvinnelig helgen.

Publikum kan også høre hvordan vikingene hadde globale nettverk, om slaget ved Clontarf og viingene som krigere. Fra Roskilde kommer båtbygger Thomas Finderup for å fortelle om hvordan man bygget Saga Oseberg og hva man lærte av det.

Det blir dypdykk i vikingskipsgraver når Jan Bill fra Kulturhistorisk museum holder foredrag lørdag.

– Hit kommer det mange gode formidlere, sier Jacobsen.

LES OGSÅ: Restaurantene langs brygga tjener gode penger på turistene som kommer innom verftet. Kanskje restaurantene gir noe tilbake en dag?

Et program med høy kvalitet

Hun synes det er flott at Tønsberg Vikingfestival skiller seg ut fra andre lignende festivaler ved at de har et stort faglig program.

– Stiftelsen Oseberg Vikingarv består av kunnskapssøkende folk som går i dybden og satser på kvalitet, sier Jacobsen.

Her kan du se programmet og lese mer om foredragene.

De fleste foredragene holdes på engelsk.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags