TØNSBERG/JESSHEIM: – Det er jo grusomt at slikt skjer, men vi må for all del bare fortsette å tegne.
– Vi må absolutt ikke la oss skremme til begrensning. Etter min mening er det å tegne i seg selv en ganske uviktig ting, men noen grupper der ute gjør det så viktig – selvfølgelig også sett i lys av at media kan ha en vanvittig slagkraft, sier Egil Nyhus til Tønsbergs Blad.
Egil Nyhus (tvillingbror til Svein Nyhus) kommer fra Tønsberg, men bor på Jessheim og er avistegner i Romerikes Blad – noe han har vært i en årrekke. Han har fått flere priser for sin skarpe kommenterende penn.
LES OGSÅ: Egil fikk pris for tegning av sparegris
– Vi avistegnere sitter jo gjerne og pusler med våre egne greier, men når vi ser at det som lages kan trigge gærninger der ute, for å si det rett ut, blir vi selvfølgelig ekstra oppmerksomme på at det vi pusler med når mange mennesker. Vi skjerper oss, ikke slik at vi sensurerer oss selv, men at man hele tiden tenker seg om i forhold til det man gjør, sier Nyhus.
Ble plutselig litt redd
– Vi satt og så på tv-nyhetene da kona sa til meg: «Egil, du må aldri tegne Muhammed!». Jeg skal nok ikke det, svarte jeg.
Bare det at spørsmålet dukket opp sier litt om hvor skremmende dette er. Plutselig ble jeg litt redd, fortsetter Egil Nyhus.
I februar 2006 lagde Nyhus tegningen «Pennen og sverdet».
– Da sto den samme striden etter at danske Jyllands-Posten hadde bedt tegnere beskrive «Muhammeds ansigt». Den gang, som nå, ble jeg overrasket over at noe så «uviktig» som tegninger faktisk ble livsviktig.
Jeg innså at tøysete tegning er et minst like sterkt våpen som morderiske kuler. Brann og protester rammet særlig de skandinaviske ambassadene i de muslimske områdene i Midtøsten, men spredte seg raskt videre. Tilfeldigvis reiste jeg i muslimske områder i Thailand akkurat da og turte for all del ikke fortelle at jeg var avistegner fra Skandinavia, sier Nyhus.
LES OGSÅ: Egil Nyhus årets avistegner
Krenkende for noen
Sigmund Kydland, ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad, medgir at det kan være aktuelt å utgi materiale som av noen kan oppfattes som krenkende.
– I denne forferdelige sammenhengen er det viktigst å si at retten til å krenke skal være ukrenkelig, sier Kydland.
– For Tønsbergs Blads vedkommende kan det være aktuelt å publisere materiale som kan oppfattes krenkende av noen, hvis det er viktig og relevant for nyhetsdekningen vår. Men vi publiserer ikke for å provosere, fortsetter redaktøren.
Aktuell utstilling
Egil Nyhus er representert på en utstilling i Sølvberget kulturhus i Stavanger, som åpnet torsdag. Utstillingen viser norske og utenlandske avistegninger, med ytringsfrihet som tema. Det er Nasjonalt senter for tegning og ytringsfrihet som har invitert avistegnere til å se kritisk på sin rolle og ytringsfrihetens utfordringer.
– Dessverre ble det nå en veldig aktuell utstilling, etter det som skjedde i Paris ble dette plutselig en sterk markering. Vi er uansett stolte av å vise disse tegningene, sier daglig leder Marit Egaas i Sølvberget kulturhus til NTB.
Politiet hadde i går formiddag et møte om sikkerhet og beredskap i forbindelse med utstillingen.
– Konklusjonen på møtet vårt er at det er naturlig at politiet har en viss oppmerksomhet rundt arrangementer, men trusselbildet er ikke endret, trusselnivået er ikke hevet og det er ikke noen grunn til å avlyse åpningen av utstillingen, sier politimester Hans Vik til NTB.
Utstillingen har vært vist flere steder uten at det har skapt problemer tidligere. Men den inneholder tegninger som blant annet har ført til at avistegnere har fått alvorlige problemer i etterkant. I Norge har tegnerne Arifur Rahman, Fadi Abou Hassan og Abdul Muhiaddin fått opphold i Norske fribyer gjennom den internasjonale organisasjonen ICORN.