Krusifikset, som inngår i den kommende Håkon Håkonsson-utstillingen «Kongens velde», stammer opprinnelig fra Limoges i Sydvest-Frankrike.

– I dette området fantes det en rekke verksteder som produserte emaljer og i løpet av 1200-tallet var emaljer fra dette området utbredt i Europas randsoner. Emaljene preget både kirkelig og verdslig utsmykning i middelalderens Norge, og i Norgesveldet, opplyser konservator Cecilia Gustavsen ved Slottsfjellsmuseet.

– Ekstraordinært krusifiks

Dermed kommer også det islandske flagget til vaie på Slottsfjellsmuseet i forbindelse med utstillingsåpningen 23. mai. Dette side om side med det norske og det danske.

LES OGSÅ: Frykter de fredede husene fra middelalderen kan bli ødelagt av jernbanebygging

– Vi har nå også inngått en intensjonsavtale med Nasjonalmuseet på Island, og satser på å få til videre utlån derfra i framtiden. Vi er veldig fornøyde med å få dette ekstraordinære krusifikset på plass, sier museumsdirektør Lena Fahre.

 

Krusifikset har tilhørt Ásar kirke, Vestur-Skaftafellssýsla på Island. Det er datert til 1200-tallet. I kirkens måldag fra 1343 sies at kirken eier et kors av emalje.

–  På Kristi føtter, hender og bryst er det hull etter nagler. Krusifikset har vært forgylt, og det finnes rester av forgyllingen. Lendekledet er i blå emalje og rester av rød farge finnes i ansiktet. Øynene har vært blåfarget, forteller Gustavsen.

– Vi forsøkte å få lånt et tilsvarende krusifiks fra Kulturhistorisk museum i Oslo. Men de ville ikke låne ut sitt. Så unikt er dette, fortsetter Fahre.

Beltespenne fra Tønsberg

Utstillingen vil by på til sammen atten ulike gjenstander fra denne delen av middelalderen, med skriftverket «Kongespeilet» i sin midte.

LES OGSÅ: Alt klart for «Kongespeilet»

– Blant annet vil vi også vise fram en beltespenne fra denne tiden. Den er også et Limoges-arbeid. Beltespennen er i likhet med ring som også blir utstilt, funnet i Tønsberg, opplyser Cecilia Gustavsen.

 

– Av disse atten gjenstandene er en fra Danmark, en fra Island, ni fra Kulturhistorisk museum i Oslo og resten fra egen samling. Det er i grunnen ganske kult at også vi har gjenstander som kan stilles ut sammen med disse andre helt unike objektene, mener museumsdirektør Lena Fahre.