Unesco utsetter behandling av vikingarv

Oseberghaugen er en av Norges kandidater sammen med Borrehaugene i Horten, Gokstadhaugen i Sandefjord og kvernsteinsbruddet i Hyllestad i Sogn.

Oseberghaugen er en av Norges kandidater sammen med Borrehaugene i Horten, Gokstadhaugen i Sandefjord og kvernsteinsbruddet i Hyllestad i Sogn. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

OSLO: Arbeidet med å få historiske vikingsteder inn på Unescos verdensarvliste blir utsatt fra 2013 til 2014.

DEL

Unescos verdensarvkomité behandler søknader kun én gang i året. Norge har sammen med fem andre land valgt å nominere historiske steder fra vikingtiden. Komiteen skulle ha igangsatt behandlingen av søknaden i 2013, men ikke alle landene har levert tidsnok. Det er årsak til utsettelsen.


– Denne utsettelsen er helt udramatisk. Når mange land skal samarbeide om én og samme søknad, er vi avhengige av at alle leverer på tiden. Det har ikke skjedd i dette tilfellet. Nå får vi litt ekstra tid til å finpusse vår egen søknad, sier seniorrådgiver Lisen Roll hos Riksantikvaren.

Dette er fylkesordfører Per-Eivind Johansen enig i.

– Det viktigste er at vi til slutt havner på listen. Hvis det er snakk om et år til eller fra, er ikke det spesielt dramatisk. Det er synd, men nå har vi sjansen til å forberede oss bedre, sier Johansen til tb.no.

– Hovedsaken for oss er at vi fortsatt er aktuelle, og det er vi, sier han.

LES OGSÅ: Vil på lista med pyramidene og den kinesiske mur

Norges kandidater er Borrehaugene i Horten, Oseberghaugen i Tønsberg, Gokstadhaugen i Sandefjord og kvernsteinsbruddet i Hyllestad i Sogn. Norge er det eneste av de seks landene som har levert alle tekster og planer innen fristen.

LES OGSÅ: Unesco fikk vikingleksjon

De fem andre landene som samarbeider om samme søknad er Island, Danmark, Sverige, Tyskland og Latvia.

– Vi visste da vi gikk inn i prosjektet at det ville være en krevende øvelse å koordinere seks nasjoner, og vi hadde ikke regnet med at det skulle være så enkelt. Men denne gangen skal alle greie det, sier Terje Gansum, leder av kulturarv i Vestfold fylkeskommune til tb.no.

Han mener, som Johansen, at det viktigste er å spre kulturhistorien vår i verden.

– Når man spør noen om hva Norge er, assosierer de fleste landet med vikingtiden. Det er nettopp det vi må bruke, og nå har vi et ekstra år på å finpusse informasjonen vår, sier han.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken