Gå til sidens hovedinnhold

Nå vil Kristian og Magnus at du skal bli møkkete på hendene: – Vi vet at folk er interesserte

Artikkelen er over 3 år gammel

Kunne du tenke deg å bygge opp muren på Slottsfjellet med dine egne hender? Det kan bli virkelighet hvis disse karene får det som de vil.

Nede i vannkanten på Lindahlplan har entusiastene bak byggingen av nytt Osebergskip hatt stor suksess med å la folk være publikum og direkte deltakere i å skape en kopi av det stolte vikingskipet.

Denne suksessen ønsker Magnus Martin og de andre i prosjektgruppa for Slottsfjellsområdet å kopiere. De vil rehabillitere og lage en forhøyet markering av deler av borgmuren og de ser for seg at du og jeg kan være med på arbeidet.

LES OGSÅ: Vil bygge opp muren igjen – slik kan det bli på Slottsfjellet (+)

Levende formidling

– Hvis reguleringen går gjennom ønsker vi å skape et levende formidlingsprosjekt der publikum deltar direkte i rehabilitering av muren. Det tror vi er den beste måten å forankre prosjektet på, å skape identitet og få folk til å forstå prosessen, sier Magnus Martin, virksomhetsleder for kultur, idrett og folkehelse i Tønsberg kommune.

 

Forbipasserende spør og graver

Arbeidet skal ledes av profesjonelle murere, men disse skal ha tid til å spre kunnskap om og demonstrere middelalderens teknikker og verktøy.

– Murerne som jobber med å restaurere ruinene av Mikaelskirken i dag opplever stor pågang fra nysgjerrige tilskuere, så vi vet at folk er oppmerksomme og ønsker kunnskap om borgen og historien, sier Martin.

Store planer for Slottsfjellet

■ Slottsfjellet er både et viktig nasjonalt kulturminne og et rekreasjonsområde for Tønsberg
■ Siden mai 2014 har en arbeidsgruppe med folk fra kommunen, Slottsfjellmuseet og Vestfold fylkeskommune jobbet med å lage en helhetlig plan for den rønne, historiske lungen
■ Planen er nå ute på en avsluttende høringsrunde med frist 20. april

Muren er i dårlig stand i dag

Muren som står der i dag ble murt opp av arkitekten Fischer på 30-tallet, nå anbefaler prosjektgruppa å forhøye markeringen av borgmuren i et strekk mot sør og et mot nordøst.

– Riksantikvaren har vurdert det dit at muren i dag er i så dårlig stand at noe må gjøres, poengtere rådgiver Kristian Juel i Tønsberg kommune.

Juel er også prosjektleder for gruppa som har jobbet med den store reguleringsplanen for Slottsfjellet som er på høring nå. (Se faktaboks).

De venter spent på tilbakemeldingene når høringsfristen for reguleringsplanen går ut 20. april.

Kommentarer til denne saken