– Tønsbergspillet er en kombinasjon mellom kunnskapsspill og Monopol, sier Arne Wangberg, prosjektleder for Tønsbergspillet. Han representerer utgiveren av spillet, som er det private selskapet NeverGiveUp AS på Gjøvik.

Alle kan søke

Konseptet er at lag og foreninger, fra idrettsklubber til musikkorps og speiderforeninger, kan søke om å få tildelt et antall eksemplarer av Tønsbergspillet, som er finansiert av lokale bedrifter og Tønsberg kommune.

Opplegget er videre at lag og foreninger som får tildelt spill, selger spillene for 500 kroner stykket og beholder hele inntekten. Det er 1000 spill i alt, så den totale inntekten for det lokale foreningsliv kan komme opp i en halv million kroner.

– Vi har fått en fin blanding av store, mellomstore og små bedrifter på brettet, sier Wangberg. Han oppfordrer alle lag og foreninger til å søke om spillet.

– Tønsbergspillet blir tilgjengelig for foreningene første uken i desember. Men de må søke nå, sier Arne Wangberg.

Næringslivs-kunnskap

De som spiller kan kjøpe klenodier som Slottsfjellet og D/S «Kysten», og skaffe seg andeler i noen av byens bedrifter og selskaper. Men først må de svare på noen spørsmål.

Brettet har felter som brikkene flyttes rundt på etter terningkast. Havner brikken din på et andelsfelt må du svare på tre spørsmål om denne andelen, det vil si den aktuelle bedriften. Rett svar på minst ett spørsmål gir deg et andelsbevis. Svarer du feil på alle, må du betale 10.000 kroner til banken.

Som andelshaver kan du kreve leie av medspillere som havner på det andelsfeltet. Andelen kan selges eller byttes.

Lokalkunnskap

Spillet har også felt med spørsmålstegn. Havner du her må du trekke et kort med spørsmål om lokale forhold. Riktig svar medfører utbetaling av 25.000 kroner fra banken. Svarer du feil må du betale 5000 kroner til banken.

– Det er lagt opp til at du skal få et finansielt overtak hvis du kan svare på spørsmålene. Målet med spillet er at spillerne skal lære mer om Tønsberg, både historie og hva som finnes i og rundt Tønsberg i dag, sier Wangberg.

Må søke på nettet

For å søke om Tønsbergspillet, må lag og foreninger fylle ut et enkelt søknadsskjema på nettstedet tonsbergspillet.no.
Tilsvarende spill er utgitt i Sarpsborg og Fredrikstad.