Mathis Mathisen fikk litteraturprisen

Forfatter Mathis Mathisen fra Stokke ble mandag tildelt Vestfold fylkes littaraturpris for 2013. For et fullsatt bibliotek leste han fra en av sine bøker.

Forfatter Mathis Mathisen fra Stokke ble mandag tildelt Vestfold fylkes littaraturpris for 2013. For et fullsatt bibliotek leste han fra en av sine bøker. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

TØNSBERG: Forfatter Mathis Mathisen fra Stokke ble mandag tildelt Vestfolds litteraturpris for 2013.

DEL

– Han får prisen for sitt samlede forfatterskap. Prisvinneren har et betydelig forfatterskap bak seg med tekster som har berørt flere generasjoner lesere og han er fremdeles virksom. Det sa juryformann Hans Hilding Hønsvall da han leste opp juryens begrunnelse for å gi prisen til Mathis Mathisen. Det skjedde under åpningsarrangementet for Litteraturuka i Vestfold 2013 i Tønsberg og Nøtterøy bibliotek mandag kveld.

For barn og unge

– I forfatterskapet finner man hovedsakelig tekster for barn og unge. I særdeleshet er guttene en viktig målgruppe. Forfatteren har også skrevet flere romaner for voksne, men har først og fremst som barnebokforfatter vært en tydelig stemme i det litterære landskapet i Norge. I tillegg har prisvinneren en betydelig produksjon av lyrikk og dramatikk. Identitetsproblematikk står sentralt i forfatterskapet. Det gjør også kulturmøter, solidaritet og toleranse, sa Hønsvall før han kunngjorde hvem som skulle
få fylkets litteraturpris.

LES OGSÅ: Boka hans blir film i Australia

I barnetimen

I sin begrunnelse kommer juryen inn på at flere av Mathis Mathisens tekster på 1970-tallet fant veien til NRK. De var å høre både i radio og på fjernsynsskjermen.

«Da forfatterens stemme ble å høre i Barnetimen for de minste, representerte den noe nytt i samtidens formidling for barn. Det muntre og lettlivede vek nå plassen for lavmælt ettertanke og til tider regelrett alvor. Flere av tekstene han skrev for fjernsyn, film og radio bearbeidet han senere til bokform», heter det juryens begrunnelse for å gi litteraturprisen til Mathis Mathisen.

Juryen kommer også inn på at hans forfatterskap representerer et kulturelt mangfold.

«Gutten hos forfatteren kan være en egyptisk Ismael, en norsk-afrikansk Johnny eller Terje på den nordnorske Mattisplassen», heter det.

Stolt

Det var fylkesordfører Per-Eivind Johansen som overrakte prisen til Mathis Mathisen. Det var en stolt fylkesordfører som ga prisen til sin sambygding.

– Siden jeg bor i Stokke synes jeg det er hyggelig og på tide at Mathis får Vestfold fylkes litteraturpris, sa Johansen.

– Jeg kjenner Mathis svært godt. Jeg møter han på butikken og får en hyggelig prat hver lørdag. Det setter jeg stor pris, sa Per-Eivind Johansen til Tønsbergs Blad.

Mathis Mathisen sa i sin takketale at han vært glad for og stolt over å ha så mange samfylkinger i ryggen.

Opplesning

Under åpningsarrangementet i biblioteket mandag kveld var det opplesninger av flere forfattere. blant andre Merethe Lindstrøm og Aina Basso.

Ketil Bjørnstad skulle ha konsert senere på kvelden og spilte en smakebit fra denne. Forfatter Tore Renberg var konferansier under det tradisjonelle åpningsarrangementet for Litteraturuka i Vestfold.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.