Festival-vikingene kommer

HISTORISK GRUNN: 8.september innviterer Ole Harald Flåten til åpning av årets vikingfestival. Det skjer på virkelig viking-historisk grunn, i bibliotekets underetasje.

HISTORISK GRUNN: 8.september innviterer Ole Harald Flåten til åpning av årets vikingfestival. Det skjer på virkelig viking-historisk grunn, i bibliotekets underetasje. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

I kveld starter årets vikingfestival i Tønsberg opp. Fram til søndag skal byen preges av sang, dans, musikk, spill, håndverk, marked, båter og kostymer. Alt sammen i beste viking-stil.

DEL

– Det er gjerne de mer dramatiske sidene ved vikingkulturen som vektlegges i historieformidlingen. Men vikingene betød langt fra bare rov og plyndring. De var både handelsfolk og oppdagelsesreisende. Og ikke minst var de fantastiske håndverkere og kunstnere, forteller prosjektleder for festivalen, Ole Harald Flåten.

LES OGSÅ: I Tønsberg står kirkebyggere i kø

– Ønsker å skape stolthet

– Det er nettopp dette som er formålet med festivalen som nå arrangeres for andre gang; å gjøre befolkningen i Tønsberg oppmerksomme på sin vikinghistorie, opplyse og skape stolthet, legger han til.

Bak festivalen står det representanter fra kunst og kultur, frivillige organisasjoner, næringsliv og offentlig forvaltning i Tønsberg og Vestfold.

Ifølge Flåten kommer byens befolkning til godt å legge merke til festivalen når den først har kommet i gang.

– Spesielt om du befinner deg i bryggeområdet eller på Kaldnes-sida, skal det være helt umulig ikke å få dette med seg, forsikrer Flåten.

Han opplyser at på « Vikingodden» vil det være markedsplass med handel og atskillig med håndverk.

– Området ved Støperiet har vi kalt «Lekeodden». her vil det bli vikingspill- og leker for barn i alle aldre.

I byens gater vil muntre sangere og musikanter spre lystig vikingmusikk.

– Det fantes jo ikke høyttalere den gangen, så slike gjør heller ikke vi bruk av. Vi forsøker å legge det meste opp så autentisk som mulig.

LES OGSÅ: Slottsfjellsmuseet skal vise fram prinsesse Kristinas salmebok

På historisk grunn

Selve åpningen finner sted på virkelig vikinghistorisk grunn, i bibliotekets underetasje. Innenfor dette arealet ble i sin tid atskillig med vikinggraver gravd fram.

– Her har vi en vikingsmed som har laget kopier av alle metallgjenstandene fra disse gravene. På skjermer kan man trykke seg inn og «reise» tilbake til både tidlig og sen middelalder, en virtuell framstilling av hvordan Tønsberg så ut den gangen. Det blir underholdning med den historiske musikkgruppa Folket Bortenfor Nordavinden, i tillegg til en mer formelle og offisielle åpningen, opplyser Flåten.

I det hele tatt vil det bli en rekke foredrag i forbindelse med festivalen, på både Slottsfjellsmuseet, påHaugar Vestfold kunstmuseum og på Oseberg Quality hotell.

– Vi vil få besøk av vikingbåter, fra både Bergen og Valdres, i tillegg til de lokale vikingskipene- og båtene. De minste av disse vil gå i skytteltrafikk mellom «Vikingodden» og «Lekeodden». Vi oppfordrer folk til å kle seg ut i kostymer. Det vil bli kåring av beste viking-selfie.

LES OGSÅ: Vikinger kan bli turistmagneter for Vestfold

Men vent, selfiestangen og mobiltelefonen eksisterte jo ikke i vikingtiden?

– Nei, men du kan være helt sikker på at om det hadde gjort det, hadde dette vært en virkelig «slager». Tenk deg ilandstorming med progo-kamera!

LES OGSÅ: Om massivt skipsfunn i Istanbul

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags