Gå til sidens hovedinnhold

Fra torsdag snur Bård og Ole Harald byen på hodet: Inviterer til tidenes vikingfest med rekordstort marked

Artikkelen er over 4 år gammel

Gjør deg klar for en ny vikingfestival i Tønsberg som tar deg tilbake til år 793!

Kommende helg vender Tønsberg tilbake til vikingtiden.

Fra torsdag 7. til og med søndag 10. september kan publikum boltre seg i vikingmarked, film, show, konkurranser, leker, spill, bueskyting, foredrag, utstillinger, musikk, guidede turer, konserter og mye mer.

Siden årets festival arrangeres midt i valgkampen, står Haugating og vikingtidens tingordning i sentrum både under åpningen torsdag og andre arrangement og foredrag i løpet av helgen.

Bak festivalen står representanter fra kunst og kultur, frivillige organisasjoner, næringsliv og offentlig forvaltning i Tønsberg og Vestfold. Festivalen skal bidra til liv og røre i bybildet med viking som tema.

– I år har vi rekordmange markedsboder. Publikum har også anledning til å ro over Byfjorden med en vikingbåt istedenfor å spasere over brua mellom Kaldnes og Brygga. Det er mye spennende på programmet og lørdag blir det sjøsetting av Gokstadfæringen, forteller prosjektleder Ole Harald Flåten.

LES OGSÅ: Dette har Ole Harald gledet seg til i hele år

Glede, samhold og kunnskap

I år er tredje gang vikingfestivalen arrangeres i Tønsberg. På Vikingodden (Lindahlplan) og Lekeodden (området ved Støperiet) blir det marked og mange aktiviteter og opplevelser for store og små.

– Vikingbyen Tønsberg, Norges eldste by, har hatt en voldsom oppblomstring av interesse for byens vikinghistorie de siste årene. Det startet med byggingen av en fullskala arkeologisk replika av Osebergskipet i full offentlighet ved Brygga og nå samler vi vikinginteressen i en festival, forteller Flåten om bakgrunnen.

Restauranter, klesbutikker, apoteker og andre aktører i byen finner sin vikingvinkling og lager stemning. Teatergrupper har vikinggateteater, idrettslag arrangerer vikingleker og havnen fylles av vikingskip og -båter.

– Under festivalen får vi besøk av Gaia fra Sandefjord, Tyra fra Øystese og publikumsyndlingene Tor og Odin fra Valdres. I tillegg til våre egne, Saga Oseberg og Sæheimr. Byens middelalderbåt Kristina av Tunsberg vil også være i aktivitet under festivalen, sier Flåten.

 

Blant programmets høydepunkter er sjøsettingen av Gokstadfæringen, en mindre båt som ble funnet sammen med Gokstadskipet, verdens sprøeste historieforteller Gustav Holberg, historiske leker og idretter med Lekegoden og Trollet, vikingløype for barn med premie til slutt, bueskyting, bryting på vikingvis, ulike håndverkere i arbeid og flere foredrag som formidler kunnskap om vikingliv.

– Målet med festivalen er å skape glede og samhold og øke bevisstheten og kunnskapen blant folk om byen og fylkets rike vikinghistorie. Tønsberg skal i løpet av festivalen være arena for alle som ønsker å sette vikingpreg på byen, enten i form av arrangementer, utstillinger, opptreden, markedsaktiviteter eller annet, sier Flåten.

LES OGSÅ:  Vestfoldfestspillene skal legges ned

Gratis festival

Selve markedet åpner fredag formiddag. Publikum får anledning til å lære vikingenes edle brytesport Glima, bueskyting, vikingenes sjakkspill, vikingleker og mye mer.

– Vikingene var også fantastiske håndverkere. Rundt på festivalen vil publikum finne både båtbyggere, smeder, tekstilkunstnere, malere og mange flere i arbeid, sier Flåten.

De fargerike vikingkokkene Ulla og Jesper fra Danmark kommer og det blir demonstrasjoner og smaksprøver. Publikum som føler for enda mer mat, kan melde seg på festivalens episke etegilde lørdag kveld på Oseberg kulturhus. 

Tønsberg vikingfestival skal være gratis for alle besøkende så langt det lar seg gjøre.

– For å oppnå dette målet er vi avhengige av støtte fra mange. Alle foredrag og seminarer er åpne for publikum. Til årets festival har vi foreløpig fått støtte fra Vestfold fylkeskommune, Tønsberg kommune og Gjensidigestiftelsen, sier Flåten.

Han har følgende oppfordring til publikum om sola glimrer med sitt fravær til helgen.

Vikinger var viking i all slags vær. Vi håper vestfoldinger er like sporty og kommer på festivalen selv om det skulle bli dårlig vær!

LES OGSÅ: Ole har hatt knallsuksess med Foynhaven på Brygga

Kommentarer til denne saken