TØNSBERG: Tønsberg tingrett er ikke i tvil om at moren gjennom mange år og fram til hun ble pågrepet høsten 2013 ved utallige anledninger har slått mange av sine barn, i stor grad ved «ris» på rumpa utenpå klærne, men også ved slag mot andre deler av kroppen, som skuldre og lår.

– I stor grad har slagene vært harde og gjort vondt, skriver retten, som ble ledet av sorenskriver Dag Carlstedt.

Sju år med vold

Retten finner det bevist at moren i en periode på sju år var voldelig mot barna blant annet blant annet ved at hun

  • tok tak i dem og holdt dem hardt fast,
  • ga dem ris på baken,
  • slo dem forskjellige steder på kroppen,
  • tok hardt tak i halsen eller nakken deres og
  • skrek til dem og sa nedverdigende ting til dem.

Saken startet da en datter kontaktet barnevernet sommeren 2013. Hun fortalte at moren hadde tatt kvelertak på to av søsknene hennes, og også har slått andre søsken.

På høsten 2013 ble foreldrene varetektsfengslet og de fire barna plassert i beredskapshjem av barnevernet.

Barnevernet bestemte seg for å undersøke saken nærmere, og intervjuet foreldrene og de fire barna, som alle er under 12 år. I samtalen nektet moren for å ha tatt kvelertak på noen av barna, men innrømmet å ha klapset den ene sønnen på rumpa.

Fikk blåmerker

En datter fortalte at moren har slått broren mer enn henne, og at hun har fått blåmerker etter å ha blitt slått hardt på armen av moren.

En sønn fortalte at moren hadde slått ham og tatt kvelertak på ham en gang da han ikke ville gå på skolen, og at hun har slått flere av de andre søsknene.

En annen sønn fortalte at moren ofte var sint, og at han var blitt slått på rumpa så han fikk blåmerker. Han hadde også sett moren slå de andre barna.

En datter fortalte at moren kunne bli veldig sint, og at hun slår veldig hardt.

– Da får vi veldig mye blåmerker og veldig vondt. Sånn at vi begynner å grine, sa hun.

Hun fortalte at barna aldri låste syklene sine, for å kunne komme seg raskt unna når de ble slått.

Nektet straffskyld

I retten nektet kvinnen for å ha gjort noe straffbart. Hun forklarte at hun har tatt barna hardt i håndleddet for å få de til å høre, og har dasket en sønn og en datter på rumpen noen ganger, uten at det har vært harde slag.

I et tidligere politiavhør erkjente hun imidlertid straffskyld for å ha tatt kvelertak på en sønn, å ha brukt ris for å rette på barnas oppførsel og for å ha tatt hardt tak i barnas armer for å holde de igjen.

Stoler på barna

Retten, som ble ledet av sorenskriver Dag Carlstedt, stoler på barna.

Dommerne mener barnas forklaringer har fremstått som temmelig konsistente over tid, både i dommeravhør, til barnevernsansatte, til beredskapsforeldre og rettsoppnevnte sakkyndige, og finner ikke noe som rokker ved barnas troverdighet.

Dommerne er ikke i tvil om at moren gjennom mange år og fram til hun ble pågrepet i fjor høst ved utallige anledninger har slått mange av sine barn, i stor grad ved «ris» på rumpen utenpå klærne, men også ved slag mot andre deler av kroppen, som skuldre og lår.

Vold og frykt

– I stor grad har slagene vært harde og gjort vondt, skriver retten i dommen, og oppsummerer:

– Det samlede bevismaterialet gir et overbevisende inntrykk av et hjem hvor vold og frykt for vold har vært en del av hverdagen.

En måned av fengselsstraffen er gjort betinget med en prøvetid på tre år. Bistandsadvokaten til barna hadde varslet erstatningskrav mot moren, men dette ble frafalt da saken var til behandling i tingretten.